<
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Meslek
- Webmaster
Genel kurul üyeleri kimlerden oluşur?
Genel kurul toplantısına anonim şirket yönetim kurulunun hazırladığı hazır bulunanlar listesinde kayıtlı olanlar katılır. Genel kurulda toplantı nisabı sermayenin en az dörtte birini karşılayan pay sahipleridir. Daha ağır bir nisap kanunda kararlaştırılmış olabilir veya esas sözleşme ile kararlaştırılabilir.
Genel kurulu kim seçer?
(6) Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir. MADDE 14 – (1) Esas sözleşmede aksine herhangi bir düzenleme yoksa toplantıyı yönetecek başkan ve gereğinde başkan yardımcısı genel kurul tarafından seçilir.
Genel kurulu toplantıya kim çağırır?
Genel kurulu toplantıya kim çağırır?
Düzenleme kapsamında kural olarak genel kurul toplantısına çağrı, yönetim kurulu tarafından yapılır. Yönetim kurulu gerektiği zaman genel kurulu olağanüstü toplantıya da çağırabilir[3]. Gerek olağan gerekse de olağanüstü genel kurul toplantı çağrı kararını yönetim kurulu, kurul halinde almak zorundadır[4].
Yönetim kurulu tek kişi olabilir mi?
Bu manada, tek kişilik bir anonim şirkette, yönetim kurulu üyesi pay sahibi olmayan bir kişiden de oluşabilir. Hatta, yeni TTK, tüzel kişilerin tüzel kişilik olarak yönetim kurulu üyeliğine seçilmesine izin verdiğinden, yönetim kurulunun tek üyesinin tüzel kişi olması da mümkündür.
Yönetim kurulu nasıl belirlenir?
MADDE 366- Yönetim kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşmede, başkanın ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin, genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.
Yönetim kurulu üyesi ne yapar?
Yönetim kurulu üyesi ne yapar?
Tüm yönetim kurulu üyeleri, yönetimden görevli kişilerin kanunlara, şirket esas sözleşmesine, iç yönergelere ve şirket kararlarına uyup uymadığını denetleme yükümlülüğü altındadır. Söz konusu üst gözetim yükümlülüğü, yönetim kurulunun devredilemez görev ve yetkileri arasındadır.