Son Konular

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının Gorevleri

Credits
1.238.224
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının Gorevleri
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı
Bakanlığın gorevleri şunlardır:
a) Tarım sektorunun geliştirilmesi icin politika ve ilkeleri tespit etmek, uygulanması ile ilgili tedbirleri almak, izlemek, değerlendirmek ve denetlemek
b) Gıda guvenliği ve guvencesini sağlamak, bunun icin gerekli tedbirleri almak ve calışmalar yapmak
c) Tarımsal yapının iyileştirilmesi ve tarımsal uretimin yonlendirilmesi
c) Tarımsal destekleme politikaları ve uygulama araclarını tespit etmek, bunlarla ilgili esasları belirlemek, uygulamak, izlemek, değerlendirmek ve denetlemek
d) Toprak, su, bitki, hayvan, biyolojik ceşitlilik, gen kaynakları ve benzeri doğal kaynakların ıslahı, geliştirilmesi ve korunmasını sağlamak
e) Cayır ve mera alanları ile tarım arazilerini korumak, verimlilik ilkesine uygun olarak kullanılmasını sağlamak
f) Bitki sağlığını korumak, bununla ilgili her turlu tedbirleri almak, denetim ve kontrolleri sağlamak
g) Tohumlukları ve bitki ceşitlerini tescil etmek, ıslahcı haklarının korunmasını sağlamak, bunların uretimi ve ticareti ile ilgili esasları belirlemek
ğ) Hayvan sağlığı ve refahını korumak, bunlarla ilgili her turlu tedbiri almak, denetim ve kontrolleri sağlamak
h) Denizlerde ve ic sularda su urunleri kaynaklarının korunmasını, avcılığın duzenlenmesini, yetiştiriciliğin geliştirilmesini sağlamak ve denetlemek
ı) Her turlu gıda ve yem maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde ve uygun kalitede uretimi, tasnifi, işlenmesi, muhafazası, depolanması, pazarlanması, izlenebilirliği ve işyeri sorumlulukları konusunda duzenlemeler yapmak, ulusal gıda kontrol ve gıda guvenliği eylem planlarını hazırlamak ve bu planların uygulanmasını sağlamak, gıda guvenliği ve guvencesi ile ilgili her turlu denetimi yapmak ve yaptırmak, Turk Gıda Kodeksinin hazırlanması ve yayımlanması işlemlerini yurutmek
i) Tarımsal amaclı, kooperatif, birlik ve diğer uretici kuruluşlarının yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve desteklenmesine yonelik politika ve ilkeleri tespit etmek, bunların verimli bir şekilde calışmasını sağlamak ve denetlemek
j) Tarım sektorune yonelik eğitim ve yayım hizmetlerini duzenlemek, kamu ve kamu dışı yayım ve danışmanlık hizmetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek, geliştirilmesine ilişkin tedbirler almak, koordine etmek ve denetlemek
k) Ulusal ve bolge duzeyinde araştırmalar yapmak ve yaptırmak
l) Kırsal kalkınma planları hazırlamak ve uygulamak
m) Arazi toplulaştırma, koy yerleşim alanların duzenlenmesi ve koy yenilenme calışmalarını yapmak
n) Kırsal alanda cevre ve insan sağlığını korumak icin tarımsal faaliyetler sonucu her turlu kirlenmenin onlenmesine yonelik gerekli duzenlemeleri yapmak ve yaptırmak
o) Tarımda risk yonetim sistemleri ile ilgili calışmalar yapmak ve yaptırmak
o) Tarım bilgi sistemini kurmak, uygulanmasını izlemek, değerlendirmek ve denetlemek
p) Tarımla ilgili yurt ici ve yurt dışı piyasaları izleyerek, gerekli piyasa duzenlemelerini yapmak, uygulamayı izlemek ve değerlendirmek
r) Tanıtım hizmetlerini yerine getirmek
s) Tarım havzalarının belirlenmesi, tahsisi ve tarımsal yatırımların teşviki ile ilgili usul ve esasları belirlemek
ş) Bakanlığın yabancı ulke ve uluslararası kuruluşlar ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini yurutmek
t) Diğer kanunlarla verilen gorevleri yapmak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın görevleri oldukça geniş kapsamlıdır. Bu görevler arasında;

1. Tarım sektörünün geliştirilmesi için politika ve ilkelerin belirlenmesi, uygulanması ile ilgili tedbirlerin alınması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesi;
2. Gıda güvenliği ve güvenilirliğinin sağlanması, gerekli tedbirlerin alınması ve çalışmaların yapılması;
3. Tarımsal yapının iyileştirilmesi ve tarımsal üretimin yönlendirilmesi;
4. Tarımsal destekleme politikaları ve uygulama araçlarının belirlenmesi, uygulanması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesi;
5. Doğal kaynakların ıslahı, geliştirilmesi ve korunmasının sağlanması;
6. Tarım arazilerinin korunması, verimlilik ilkesine uygun olarak kullanılmasının sağlanması;
7. Bitki sağlığının korunması için gerekli tedbirlerin alınması, denetim ve kontrollerin sağlanması;
8. Tohumlukların ve bitki çeşitlerinin tescil edilmesi, ıslahçı haklarının korunması, üretim ve ticareti ile ilgili esasların belirlenmesi;
9. Hayvan sağlığının ve refahının korunması için gerekli tedbirlerin alınması, denetim ve kontrollerin sağlanması;
10. Su ürünleri kaynaklarının korunması, avcılığın düzenlenmesi, yetiştiriciliğin geliştirilmesinin sağlanması ve denetlenmesi gibi önemli görevler bulunmaktadır.

Bu görevlerin yanı sıra, tarımsal kooperatiflerin yaygınlaştırılması, tarım sektörüne yönelik eğitim ve yayım hizmetlerinin düzenlenmesi, araştırmalar yapılması, kırsal kalkınma planlarının hazırlanması, tarımsal faaliyetler sonucu oluşabilecek kirliliğin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yapılması gibi konular da Bakanlık tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, tarımla ilgili yurt içi ve yurt dışı piyasaların izlenmesi ve düzenlenmesi, tarımda risk yönetim sistemlerinin oluşturulması, tarım bilgi sisteminin kurulması, tarım tanıtım hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi faaliyetler de Bakanlık tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu görevlerin yanı sıra Bakanlık, yabancı ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve Avrupa Birliği ile ilişkileri yürütmekte ve diğer kanunlarla verilen görevleri de yerine getirmektedir.

Nohut Fiyatları

Hamilelik İzni