Modoratör
Yeni Üye
Gıdalarda temel işlemler nelerdir?
1) Raf ömrünü artırmak (meyvelerin %'i işlenmeden çöpe gidiyor) 2) Yeni ürün geliştirmek 3) Sağlıklı hale getirmek 4) Ekonomik hale getirmek 5) Fonksiyonel halde getirmek 6) Çeşitlilik sağlamak (ülkemizde gıda ürünleri çeşitliği daha az, yetersiz) 7) Besin değerini korumak veya artırmak 8) Taşıma maliyetini düşürmek …
Gıdalarda filtrasyon nedir?
Belli bir eğimle yerleştirilmiş olan ızgaranın üst ucundan yapılan besleme ile ürün alt uca doğru iner. katı) ayırıcı bir ortamdan (filtre) geçirilerek yapılarındaki katı ya da yarı katı istenmeyen parçacıkların ayrılması (tutulması) işlemine "filtrasyon" denir.
Ayıklama işleminin yararları nelerdir?
Ayıklama işleminin yararları nelerdir?
Bu işlem bozulmamış sağlam meyve ve sebzelerin kontamine olmasını engellediği gibi bozulmaya neden olan yüksek sayıdaki mikroorganizma yükünü azaltarak, gıdaya uygulanacak muhafaza yönteminin daha etkili olmasını sağlar.
Gıda işlemede kullanılan metotlar nelerdir?
Gıda işlemede kullanılan metotlar nelerdir?
Geleneksel işleme yöntemleri güneşte kurutma, tuzlama, tütsüleme, dondurma, konserve yapma, salamura yapma ve mayalama olarak sayılabilir. Tüm bu sayılan yöntemler, insanlara gıdaları besin kayıpları en az olacak şekilde, daha uzun süreyle güvenli olarak muhafaza etme şansı vermiştir.
Gıdada ısıl işlem ne demek?
Gıdalardaki tüm patojen mikroorganizmaları öldürmek. mikroorganizmaların ısı etkisiyle faaliyetlerini engellemek ve gıdalara sürekli bir dayanıklılık kazandırma işlemine "ISI UYGULAYARAK MUHAFAZA" yöntemi denir. Bu amaçla uygulanan ısıtmaya ise "ısıl işlem" denir.
Gıda prosesleri nelerdir?
Gıda prosesleri deyince, tarımdan sağlanan hammaddenin (tahıl, sebze, süt, et vb) hazır gıdaya dönüştürülmesi ve muhafaza edilmesi için uygulanan kurutma, dondurma, pastörizasyon vb işlemleri anlıyoruz.
Filtrasyon etkisi nedir?
Filtrasyon etkisi nedir?
14. Basit Filtrasyon Düzenleri – Filtre Tablaları Filtrasyon etkisi Filtre edilen sıvı ana fazdaki katı fazların ayrılmasındaki etkinlik derecesidir. Filtratta kalan parçacıkların büyüklüklerini ne kadar küçükse, tablanın filtrasyon etkisi o kadar yüksektir.
Filtrasyon prosesi nedir?
Filtrasyon prosesi nedir?
Filtrasyon adından da anlaşılacağı üzere filtre etmek anlamına gelir. Başka bir deyişle filtrasyon, bir akışkanın katı parçacıklar içerisinden geçirilerek bünyesindeki kirliklerin alınması işlemidir. Filtrasyon işlemi, bir dolgu yatağına konan filtre materyalinden arıtılacak suyun geçirilmesiyle gerçekleştirilir.
Ayırma işleminde alınması gereken önlemler nelerdir?
Ayırma işlemlerinin etkinliği açısından alınması gereken önlemler: * Ekipman yerleşiminin ve yüksekliğin uygun olması gerekir. * Aydınlatmanın yeterli, çevrenin hakim renginin gözü yormayan özellikte olması gerekir * Hafif müzik yayınının yapılması ayırma işleminin etkinliğini arttırabilir.
Gıdaların dondurularak muhafazası bir sterilizasyon yöntemi midir?
Dondurma işlemi bir sterilizasyon işlemi değildir ve işlemin amacı gıdada bulunan mikroorganizmaları öldürmek değil, inaktif hale getirmektir.
Yeni gıda işleme teknikleri nelerdir?
Yeni gıda işleme teknikleri nelerdir?
Günümüzde UHT, dondurma yolu ile kurutma, kızılötesi işleme, mikrodalga işleme, modifiye atmosfer ambalajlama, sprey kurutma, ultrasonifikasyon gibi çok farklı ve çok daha etkin sistemler gıda üretim teknolojisinde yerini almıştır.
Gıdalara neden ısıl işlem yapılır?
Gıdalara neden ısıl işlem yapılır?
➢Isıl işlemlerin gıdalarda uygulanmasının temel amacı; mikroorganizmaların tahrip edilerek etkisiz hale gelmesini sağlamaktır. sağlamak gıda kalitesi açısından önemlidir. Mikroorganizmaların ısıya karşı dirençleri de birçok faktörün etkisi altında değişkenlik göstermektedir.