- Katılım
- 27 Aralık 2022
- Mesajlar
- 342.265
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1.115
- Puan
- 113
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 2.638
- Meslek
- Webmaster
Gıdaların bozulmasında mikroorganizmaların rolü nedir?
Mikroorganizmalar gıdalara bulaştıktan sonra hızla çoğalır, besin öğelerini tüketir. Enzimatik değişmelere yol açar ve yeni bileşikler sentezleyerek ya da mevcut bileşikleri parçalayarak hoşa gitmeyen tat ve aroma oluştururlar. Bu durumda gıdaların bozulmasına neden olmaktadır.
Gıda üretiminde mayaların rolü nedir?
Mayalar geleneksel gıdaların üretiminde ve fermantasyon teknolojisinde (sirke, organik asit, etil alkol, enzim, protein, yağ, vitamin vb.), et ve et ürünlerinde, süt ürünlerinde (yoğurt, peynir), unlu gıdalar teknolojisinde (ekmek, pasta) önemli rol oynamaktadır.
Beslenme sırasında kullanılan tüm gıda maddeleri farklı sayı ve seviyede mikroorganizma içermektedir. Bu mikroorganizmalar gıdanın doğal yapısında bulunacağı gibi, gıdanın üretiminden ve tüketimine kadar süreçteki her aşamada çeşitli kaynaklardan gıdaya kontamine olabilmektedir.
Otosterilizasyon ne demek?
Bu duruma "otosterilizasyon" adı verilir ve bu olay genellikle asitli gıdalarda örneğin, meyve konservelerinde görülmektedir. Mikroorganizmalar, özellikle bakteriler, oluşturdukları metabolitlerin (asitlerin) toksik etki yapması sonucu ölürler.
Küflerin gıda endüstrisindeki önemi nedir?
Küfler, gıdalarda oluşturdukları çeşitli olumlu ve olumsuz değişikler nedeniyle hem sağlık açısından hem de endüstriyel açıdan önemlidir. Küfler gıda endüstrisinde önemli bir yere sahiptir çünkü düşük pH, düşük su aktivitesi ve yüksek basınç gibi şartlar altında bakteriler gelişemezken küfler gelişebilir.
Konservelerde düz ekşimeye neden olan bakteri?
DÜZ EKŞİME Yani alt ve üst kapaklar içe çökük durumlarını korurlar. Ancak kutu içindeki ürün mikroorganizmaların oluşturduğu laktik asit etkisiyle ekşimiştir. Bu bozulmaya "düz ekşime" denmektedir. Bozulma etmeni Bacillus cinsindeki türlerdir.
Vücuttaki maya nedir?
Maya, içimizde yaşayan küçücük bir canlı ama bakteri değil. Maya daha evrimleşmiş bir canlı türü olup yine tıpkı bakteriler gibi hastalanmanıza ve spesifik olmayan semptomlara neden oluyor. Normalde bağırsak duvarımız binlerce bakteri, bazı mantar türleri ve hatta bazı virüs ve parazitlerle çevrili.