Gök Mekaniği Hakkında Bilgiler

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,852
Tepkime puanı
395
Puanları
83
Forum Parası
600,455
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Gök Mekaniği Nedir Hakkında Bilgi


Gök Mekaniği gök cisimlerinin hareketlerini inceleyen gökbilim dalına gök mekaniği adı verilir. Gök cisimleri arasındaki kütleçekimi etkileşimlerinin belirlediği ilişkilere, Johannes Kepler'in ampirik olarak kurduğu matematiksel model üzerine Isaac Newton tarafından geliştirilen ve hareketin temel yasaları adı verilen fizik kurallarının uygulanması temeline dayanır. 20. ci yüzyılda Albert Einstein'ın özel görelilik ile bu kurallar yeniden gözden geçirilmiştir. Böylece, giderek daha duyarlı hale gelen ölçüm yöntemleri ile ortaya çıkan ve klasik gök mekaniği kuramının açıklamakta yetersiz kaldığı sapmalar aydınlatılabilmiştir.



Gök cisimlerinin hareketlerini, denge durumlarını, yörünge ve karşılıklı çekim kuvvetlerini inceleyerek hesaplar yapan, gök günlükleri hazırlayan bir gökbilimi dalı. Eskiden "mihanik-i semaviyye" adıyla bilinirdi. Güneş çevresinde gezegenlerin dönüşü, Ay'ın, tabii ve sun'i uyduların hareketleri, etkileşimleri hep gök mekaniğinin konusuna girer.

Gök mekaniği, Newton Çekim Kanunu ve Newton Hareket Kanunlarına dayanan genel mekanik kanunlarını gök cisimlerine uygular. Gezegen ve uyduların hareketleri, gelgit olayları hep bu mekanik kanunlarla tanımlanır. Bu bilim, günümüzde çok yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Özellikle Ay'ın çok karmaşık hareketi konusunda elde edilmiş olan net bilgiler, gök mekaniğinin düzeyini ortaya koymaktadır. Gök adamızdaki çeşitli yıldız gruplarına başarıyla uygulanabilmektedir. Bunların hareketleri, uzaklıkları, ayrıca çift yörüngelerinin çözümlenmesi, yıldız kütlelerinin belirlenmesi bu bilim dalı sayesinde gerçekleşmektedir.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt