Gozleme cesitleri nelerdir?

<

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Puan 113
Çözümler 4
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
342.266
Çözümler
4
Tepkime puanı
1.120
Puan
113
Yaş
36
Konum
Adana
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Meslek
Webmaster
ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

Gözleme çeşitleri nelerdir?


Anadolu Mutfağının Samimiyetini Sofralarınıza Taşıyan 8 Farklı Gözleme Tarifi
- Gözleme Tarifi.
- Peynirli Gözleme Tarifi.
- Patatesli Kolay Gözleme Tarifi.
- Ispanaklı Şibit Tarifi.
- Yeşil Soğanlı Çin Gözlemesi Tarifi.
- Peynirli Otlu Gözleme Tarifi.
- Paratha Tarifi.
- Pırasalı Gözleme Tarifi.

Gözleme hangi ülkeye ait?


Gözleme
Ülke(ler) | Türkiye
Tipi | Hamur işi

Gözlemenin içine ne girer?


Gözlemenin içine ne girer?
Peynirlisi, ıspanaklısı, patateslisi hatta şekerlisi… Damak zevkine göre çok çeşitli halde hazırlanabilen gözleme, pratik ve leziz bir yoldan doymanın anahtarı gibi.

Gözleme nereden çıktı?


Gözleme nereden çıktı?
Selçuklular döneminde közde pişirilen ekmek anlamına gelen "Közmen", gözleme manasında kullanılan ilk deyimlerdendir. Zaman içinde konuşma dilinin evrilmesiyle ve değişiklik gösteren yöre lehçeleri sebebiyle, değişiklik göstererek gözleme adını almıştır.

Yağlı gözleme hangi yöreye ait?


Yağlı gözleme(Bartın, Kurucaşile yöresinden)

Gözleme nasıl yumuşak olur?


Yoğurma kabına 3 su bardağı un ve tuz koyulur. Aktifleşen mayalı karışım ilave edilip, güzelce yoğrulur. Gerekirse un ilave ederek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Üzerine bir kapak ya da bez örtülür ve iç harcı hazırlayıncaya kadar dinlendirilir.

Gözleme için hangi peynir?


Gözleme için hangi peynir?
Beyaz peynir ve kaşar peyniri rendeleyin. Maydanozu ince kıyın ve peynirlerle karıştırın. Bir karıştırma kabına un, tuz ve ılık suyu ekleyip, yoğurun ve bir hamur kıvamına getirin. Ceviz büyüklüğünde bezeler kopararak hafif unladığınız tezgahta hamuru ince olacak şekilde açın.

Yufka nasıl katlanır gözleme?


Yufka nasıl katlanır gözleme?
Yufkanın bize bakan kısmını peynirli iç harç üzerine katlayalım ve fırça ile sıvı yağ sürelim. Karşı tarafını da iç harcın üzerine doğru katlayarak yağdan sürelim. Oluşan dikdörtgen kısmın bir tarafını da ortaya doğru katlayalım ve diğer kalan parçayı alta doğru çevirerek katlayalım.

Tava da gözleme nasıl yapılır?


Yanmaz yapışmaz bir taayı ocağa alın ve iyice ısınmasını bekleyin. Isınmış olan tavaya gözemeyi alın ve ara ara altını spatula yardımıyla kontrol edip, göz göz kızarıklıklar olana dek pişirin. Aynı işlemi arka yüzüne de uygulayın. Ocaktan almaya yakın eritmiş olduğunuz tereyağını fırça yardımıyla gözlemeye sürün.

Babagannuşun yanına ne gider?


Pratik babagannuş Zamanı olmayanlar hazır közlenmiş patlıcan ve hazır közlenmiş biber de kullanabilir. Babagannuşun yanına hangi yemek gider? Değişik ET, KÖFTE ve 🍗TAVUK yemekleri yanında yakışacaktır.
 
<
Gözleme çeşitleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir ve farklı iç harçlar kullanılarak çeşitlendirilebilir. İşte Anadolu mutfağının samimiyetini sofralarınıza taşıyan bazı gözleme tarifleri:

1. Gözleme Tarifi
2. Peynirli Gözleme Tarifi
3. Patatesli Kolay Gözleme Tarifi
4. Ispanaklı Şibit Tarifi
5. Yeşil Soğanlı Çin Gözlemesi Tarifi
6. Peynirli Otlu Gözleme Tarifi
7. Paratha Tarifi
8. Pırasalı Gözleme Tarifi

Gözleme Türkiye'ye aittir ve hamur işi bir lezzettir. İç harcı damak zevkine göre çeşitli şekillerde hazırlanabilir; peynirlisi, ıspanaklısı, patateslisi, hatta şekerlisi gibi. Gözleme genellikle közde pişirilen ekmek anlamına gelen "Közmen" terimiyle ortaya çıkmıştır ve zamanla değişiklik gösteren yöre lehçeleri ile gözleme adını almıştır.

Eğer gözlemenin, yağlı gözleme tarifi ile ilgileniyorsanız, bu tarif genellikle Bartın, Kurucaşile yöresine aittir. Gözleme hamuru yumuşak olması için yoğurma aşamasında ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edilmelidir.

Gözleme için kullanılacak peynir ise genellikle beyaz peynir ve kaşar peyniri olarak tercih edilir. Bu peynirler rendelenip maydanozla karıştırılarak iç harç hazırlanabilir. Yufka da katlanırken, önce peynirli iç harç yufkanın bize bakan kısmına yayılır, katlanır ve yağ sürülür.

Gözleme yaparken tavada pişirmek istiyorsanız, öncelikle yanmaz yapışmaz bir tavayı iyice ısıtın. Gözlemeyi tavaya alıp her iki tarafını da kızarıncaya kadar pişirin. Pişme işleminden sonra eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla gözlemeye sürebilirsiniz.

Son olarak, gözleme yanına genellikle pratik babagannuş gibi mezeler tercih edilir. Babagannuşun yanına ise et, köfte ve tavuk yemekleri gibi çeşitli ana yemekler uyum sağlayabilir.
 

Zencilerde fazla kas var mi?

PIP ozelligi nedir?

Geri
Üst