haberci
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
guneydoğu anadolu bolgesinde ne yetişir?
Buğday : Bolgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa ’yı Diyarbakır izler
Arpa : Bolgede yetiştirilen diğer onemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman ’da yetiştirilir
Pamuk : Bolgede en fazla ekilen endustri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akcakale ve Gaziantep ’te yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Turkiye uretiminin tamamına yakınını bu bolge sağlar En cok Şanlıurfa ve Gaziantep ’te yetiştirilir
Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak uretimi bolge icin onem taşır
Celtik : Siverek ’te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bolgenin karakteristik urunudur Uretimin % 90 ’ı bu bolgede gercekleşir
Uzum : Ozellikle Gaziantep cevresinde bağcılık gelişmiştir Uretilen uzum yaş olarak tuketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da icki yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri gorulen Gaziantep yoresinde Kilis ve Islahiye cevresinde yetiştirilir
Tutun : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Uretimde Adıyaman ve Batman onde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi ceşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bolgenin karpuz uretiminde ayrı bir yeri vardır Ozellikle Diyarbakır cevresinde ağırlığı 20 kg ’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir
Buğday : Bolgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa ’yı Diyarbakır izler
Arpa : Bolgede yetiştirilen diğer onemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman ’da yetiştirilir
Pamuk : Bolgede en fazla ekilen endustri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akcakale ve Gaziantep ’te yetiştirilir
Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Turkiye uretiminin tamamına yakınını bu bolge sağlar En cok Şanlıurfa ve Gaziantep ’te yetiştirilir
Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak uretimi bolge icin onem taşır
Celtik : Siverek ’te yetiştirilmektedir
Antep Fıstığı : Bolgenin karakteristik urunudur Uretimin % 90 ’ı bu bolgede gercekleşir
Uzum : Ozellikle Gaziantep cevresinde bağcılık gelişmiştir Uretilen uzum yaş olarak tuketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da icki yapımında kullanılır
Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri gorulen Gaziantep yoresinde Kilis ve Islahiye cevresinde yetiştirilir
Tutun : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Uretimde Adıyaman ve Batman onde gelir
Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi ceşitli sebzeler yetiştirilmektedir
Meyve : Bolgenin karpuz uretiminde ayrı bir yeri vardır Ozellikle Diyarbakır cevresinde ağırlığı 20 kg ’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir