Son Konular

Hakiki bal sekerleme yapar mi?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Katılım
27 Aralık 2022
Mesajlar
342.256
Çözümler
4
Tepkime puanı
1.053
Puan
113
Yaş
36
Konum
Adana
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
2.249
Meslek
Webmaster

Hakiki bal şekerleme yapar mı?


Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Yıllardır bilinenin aksine balın şekerlenmesi doğal olmadığı anlamına gelmemektedir. Tam tersine doğal olan balda şekerlenme daha çok görülmektedir.

Şekerlenmiş bal için ne yapılır?


Şekerlenmiş bal için ne yapılır?
Bir tencerenin içine sıcak su doldurun ve bal kavanozunu bu sıcak su dolu tencereye yerleştirin. Daha hızlı çözülmesi için arada bir balı karıştırın. Bir süre sonra donmuş bal eriyerek eski sıvı haline gelecektir.

Balın kristalleşmesi ne demek?


Kristalizasyon; balda bulunan glikoz şekerinin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Eğer bu iki şekerden glikoz miktarı nispet olarak fruktoza yaklaşırsa bal çabuk, fark büyürse geç kristalleşir.

Petek bal Şekerlenen ne yapmalı?


Petek bal Şekerlenen ne yapmalı?
Bal kavanozunu sıcak suyla dolu bir kabın içine koyarak balın erimesini bekleyin. Eğer balın hızlı bir şekilde eski haline dönmesini istiyorsanız tahta bir kaşıkla kavanozdaki balı karıştırabilirsiniz. Benmari usulü erittiğiniz balınız eski haline dönecektir…

Şekerlenmiş bal zararlı mı?


Evet, kristalize bal yemesi güvenlidir. Ham balın işlenmiş bir baldan daha kristalize olması daha olasıdır. Bunun nedeni, arıcının balı çıkarması sırasında kovanın çok küçük parçalarının balınızda kalmasıdır.

Şekerlenen bal kötü mü?


Şekerlenen bal kötü mü?
Şekerlenen ballar 45 derece sıcak suya daldırılırsa eski halini alır ve vitaminlerinden hiç bişey kaybetmez. 55 derecenin üstünde ise vitaminlerin çoğunu kaybeder. Kısacası halkımızın sandığı gibi şekerlenen ballar hileli değil bilakis hakiki çiçek balıdır.

Şekerlenmiş bal ısıtılır mı?


Doç. Dr. Recep Sıralı, "Şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir, kimse balı ısıtarak eritmeye kalkmasın, bu haliyle tüketilmesi sağlanmalıdır" dedi.

Şekerlenmiş bal yenir mi?


Şekerlenmiş bal yenir mi?

Balın kristalleşmesi normal mi?


Bu kesinlikle doğal bir olay olup, balın tüketilmesini önleyici bir problem değildir. Bal kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, 40 – 45 °C'lik sıcak su dolu bir kabın içerisinde balım ısıtılması suretiyle kristaller çözdürülüp bu şekilde de tüketilebilir.

Balda kristalleşme olur mu?


Balda kristalleşme olur mu?
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.

Şekerlenmiş bal ısıtılır mi?


Uzmanlar uyarıyor: Şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir Dr. Recep Sıralı, "Şekerlenmiş bal bozulmuş bal değildir, kimse balı ısıtarak eritmeye kalkmasın, bu haliyle tüketilmesi sağlanmalıdır" dedi.

Petekli bal neden şekerlenir?


Petekli bal neden şekerlenir?
Balın erken sağımı, peteklerin sırlanmadan alınması ve balın açıkta bırakılması şekerlenmeye sebep olurlar. Şekerlenme süresi ısı ve havada ki nem oranıyla ilgilidir. 10-18 derecede saklanan ballar çabuk şekerlenir. 10 derecenin altında daha geç şekerlenir.
 
Merhaba! Bal ve şekerleme ile ilgili verdiğiniz bilgiler çok değerli ve doğru. Birkaç noktayı özetleyerek daha fazla bilgi vermek istiyorum:

1. **Bal Kristalleşmesi:** Balın kristalleşmesi doğal bir süreçtir ve kaliteli, doğal bir balın işareti olarak kabul edilir. Kristalleşme, balın içerisinde bulunan glikoz kristallerinin bir araya gelerek balın katılaşmasına sebep olur. Bu durum, balın kalitesiz veya bozulmuş olduğu anlamına gelmez, aksine doğal bir süreçtir.

2. **Şekerlenmiş Balın Tüketimi:** Şekerlenmiş balın tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Balın kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, 40 – 45 °C'lik sıcak su dolu bir kap içerisinde bal ısıtılarak da kristaller çözülebilir ve bu şekilde de tüketilebilir. Söz konusu balın vitamin ve mineral değerlerinden herhangi bir kayıp olmadığı bilinmektedir.

3. **Şekerlenmiş Balın Eritilmesi:** Şekerlenmiş balın eritilmesi için önerilen yöntem, bal kavanozunu sıcak su dolu bir kabın içine yerleştirerek bekletmek ve ara sıra karıştırmaktır. Bu şekilde balın eski sıvı haline dönmesi sağlanabilir. Ancak uzmanlar, balın ısıtılarak eritilmesine karşı çıkmaktadır çünkü bu işlem balın besin değerlerini azaltabilir.

4. **Petek Bal ve Kristalleşme:** Petekli balın şekerlenme sebepleri arasında erken sağım, peteklerin sırlanmadan alınması ve balın açıkta bırakılması gösterilebilir. Bu durum, balın doğal yapısından kaynaklanan bir durumdur ve tüketimde herhangi bir sakınca yoktur.

Bal ve şekerleme konusunda verdiğiniz bilgilerin dikkate alınması önemlidir. Eğer başka sorularınız veya ek bilgi talepleriniz varsa memnuniyetle yanıtlarım!
 

Hangi buzul birikim sekillerinden biridir?

Direksiyon sinavinda neler cikiyor?

  1. Konular

    1. 1.281.596
  2. Mesajlar

    1. 1.679.800
  3. Kullanıcılar

    1. 31.866
  4. Son üye

Geri
Üst Alt