Hangi akarsu hangi delta ovasını oluşturur?
Kızılırmak nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Bafra Delta Ovası denir. Yeşilırmak nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Çarşamba Delta Ovası denir. Sakarya nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Karasu Delta Ovası denir. Bakırçay nehrinin ağzında oluşan delta ovasına Dikili Delta Ovası denir.Meriç hangi Deltayı oluşturur?
Meriç delta ovası ise, Marmara bölgesinde bulunan ve Ergene havzasında yer alan bir ovadır ve bu delta ovası Meriç nehri tarafından oluşmuştur. Gediz delta ovası, İzmir ili içinde yer alan bu delta ovası, Gediz nehri tarafından ortaya çıkmıştır.Bir kıyıda delta oluşabilmesi için ne gerekir?
Bir kıyıda delta oluşabilmesi için ne gerekir?Deltanın ovasının oluşması için akarsuyun döküldüğü bölgenin sığ olması çok önemlidir. Aynı zamanda bölgelerde kıyı akıntısının olmaması gerekir. Akarsuyun yüksek miktarda alüvyon taşıması ve gel git olayının da çok olmaması gerekir. Deltalar, kıyıya zaman içinde adapte olur ve zaman içinde oluşur.
Çarşamba delta ovası nasıl oluşmuştur?
Delta güneyde eski, kuzeyde ise yeni alüvyonlardan oluşmuştur. Eski alüvyonlar, delta güneyindeki dağlık alanın kuzey yamaçlarından başlamakta olup, denizden 60-70 metre kadar yüksekte bulunmaktadır. Bu eski deltanın yüzeyi kuzeye doğru eğimlidir.Meriç ovası hangi bölgededir?
Balkanlar’ın en büyük nehirlerinden biri olan Meriç, Rila Dağı’nın kuzey eteği yakınlarından çıkar. Bulgaristan’da Filibe ovasını, Türkiye’de Edirne şehrini, Batı Trakya’yı suladıktan sonra, Ege Denizi’ne dökülür. Meriç, 480 km uzunluğundadır. Başlıca kolları Ergene, Arda ve Tunca’dır.Deltalar nerede oluşur?
Deltalar nerede oluşur?Delta, bir ırmağın çatallanarak denize döküldüğü yerdir. Eski Yunan tüccarların Nil Nehri’nin denize ulaşan kısmında üçgen biçiminde kara parçaları olduğunu gördüler. Oluşan şekiller Yunan alfabesinin dördüncü harfi Δ (delta) ile aynı olduğu için tüccarlar buraya delta adını verdiler.
Delta neden oluşur?
Ancak akarsuların denize döküldüğü yerlerde akış hızı düşer. Böylece akarsunun yol boyunca içinde taşıdığı alüvyon dibe çökme fırsatı bulur. Bu çöküntü birikerek yükselir. alüvyon su bitkileri tarafından sıkıca bir arada tutulur. Bir süre sonra verimli toprakların birikmesiyle delta ovası oluşur.Çarşamba Ovası ne zaman oluştu?
Çarşamba ovası Antropozoik ( IV. zaman) de oluşmuştur.Çarşamba Ovası ne tür ovadır?
Çarşamba Ovası ne tür ovadır?Samsun ili Çarşamba Ovası, Türkiye’nin Samsun ilinin doğusunda Canik dağları ile Karadeniz arasında Yeşilırmak’ın oluşturduğu delta ovasıdır. Ova 0-50 m kotları arasında, 103766 hektarlık alanı kapsamaktadır. Çarşamba Ovası doğu–batı istikametinde 65 km, güney– kuzey istikametinde ise 35 km uzunluğa sahiptir.