Modoratör
Efsanevi Üye
Hangi bal öldürür?
Halk dilinde 'deli bal', 'acı bal' ya da 'tutan bal' olarak bilinen orman gülü balının gereğinden fazla tüketilmesi ölümcül olabiliyor. Nedeni ise damar açıcı özelliği bulunan balın tansiyonu hızla düşürmesi.
Anzer balı öldürür mü?
İzmir"de 'Deli bal' adıyla bilinen bal türünden fazla miktarda tüketen iki kişiden birinin ölümü, birini de zehirlenmesi ile sonuçlanan olayı değerlendiren Anzer Balı Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu, söz konusu balın şifa kaynağı olduğunu ancak fazla tüketiminin ölümlere neden olabileceğini söyledi.
Hangi ilin balı meşhur?
Hangi ilin balı meşhur?
Türkiye'nin en ballı illeri ise Ordu, Muğla ve Adana oldu. Ordu 16 bin 799 ton bal üretimi ile ilk sırada yer alırken, Ordu'yu 15 bin 867 ton ile Muğla ve 10 bin 729 ton ile Adana takip etti. En az bal üretimi yapan iller ise 28 ton ile Kilis, 91 ton ile Nevşehir ve 107 ton ile Kırşehir oldu.
Hangi bal zehirler?
Hangi bal zehirler?
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar – Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü.
Bal zehirlenmesi öldürür mü?
DELİ BAL ZEHİRLENMESİ Zehir etkisini bal yendikten dakikalar sonra etkisini gösterebiliyor. Tükürük artışı, kan basıncında ve nabızda düşüş, şuur kaybı ile kendini gösterip, ölümle sonuçlanabiliyor. Çocuklar ve yaşlılarda daha etkili olduğu biliniyor.
Bal zehirlenmesi neden olur?
Bu bal ülkemizde, halk arasında deli bal, tutar bal veya acı bal olarak bilinir. Toksik etki balın grayanotoksin ihtiva etmesinden kaynaklanır. Arılar tarafından Rhododendron türü bitkilerden alınan bu maddeler, organizmalarında detoksifiye edilemediğinden, doğrudan bala karışarak zehirlenmelere yol açar.
Anzer balı kimler yiyemez?
Anzer balı kimler yiyemez?
Anzer Balının Polen çeşitliğinin çok zengin olması ve içerisinde binbir çeşit dunyada eşi benzeri olmayan endemik çiçek bulunması nedeniyle, çok ağır yatalak hastalarda kullanımında Doktor tavsiyesi ile kullanılması uygundur.. Anzer Balını 1,5 yaşı altındaki çocukların kullanılması uygun değildir..
Anzer balının yan etkileri nelerdir?
Anzer balının yan etkileri nelerdir?
Anzer balı fazla yemek mide bulantısı, kusma, düşük tansiyon ve kalp hastalıklarının tetiklenmesine neden olabilir. Bu gibi yan etkiler ortaya çıktığında acilen doktora başvurulmalıdır.
En iyi bal hangi yöreye ait?
Mersin'in Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerinde Toros Dağları'nın eteğinde 2 bin 500 rakımda üretilen Eğriçayır balı, Kanada'nın Montreal kentinde Dünya Arıcılık Örgütü ev sahipliğinde düzenlenen 46'ncı Dünya Arıcılık Kongresi'nde 'Dünyanın En İyi Balı' ödülüne alarak Türk balcılığını zirveye taşıdı.
Türkiye'nin en kaliteli balı nerededir?
Türkiye'nin en kaliteli balları arasında yer alan, Sincik ilçesinin yüksek kesimlerindeki yaylalarda yetişen Sincik Geven Balı, lezzetini geven çiçeğinden alıyor. 2 bin 300 rakımlı Türk Dağı'nın eteklerinde üretilen bu organik balın sağımı başladı.
Balın fazlası zehir mi?
Balın fazlası zehir mi?
Bu balın 1 çay kaşığından fazla yenilmesinin zehirlenmelere neden olduğu da bir gerçektir. Bu zehirlenme, bal yendikten birkaç dakika veya saat sonra ortaya çıkmaktadır. Tükürük artışı, kan basıncında ve nabızda belirgin düşüşe neden olmaktadır.
Zehirli bal nasıl anlaşılır?
Zehirli bal nasıl anlaşılır?
Balın mikroskobik analizinde rododendron bitkisinin karakteristik polenleri kolaylıkla görülerek zehirli bal kolayca tanımlanabilir. Zehirlenmeye ait semptomlar, tüketimi takiben baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, göz kararması, ağızda ve deride yanma, fazla terleme, heyecan ve sinirsel bozukluklar şeklindedir.
Bal tutan kişi ne yapmalı?
Fazla miktarda bal yenmesi sonucu görülen ciddi zehirlenmelerde ise tedavi supportif ve semptomatiktir. Zehirin gastrointestinal sistemden uzaklaştırılması, gastrik lavaj veya kusturma ve purgatif verilmesiyle sağlanır. Gerekli hallerde sıvı elektrolit kayıpları damar yoluyla (IV) giderilmeye çalışılır.
Bal zehirlenmesi nasıl geçer?
Tipik zehirlenme belirtileri mide-barsakla ilişkili olup, bazen yaşamı tehdit eden hipotansiyon ve bradikardi gelişebilmektedir. Deli bal zehirlenmesinde; baş ve vücudun soğuk suyla yıkanması, sarımsaklı yoğurt yenilmesi, tuzlu ayran içilmesi gibi geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.
Anzer balını çocuklar yiyebilir mi?
Anzer balını çocuklar yiyebilir mi?
Yaşlara göre de kullanım miktarında değişimler görülür. Ayrıca anzer balı anzer poleni ve süt ile karıştırılıp kullanılabilir. Bebeklere: (Sabah Akşam) yemeklerden en az bir saat önce aç karınla bir çay kaşığı ılık süt veya su ile şerbet yapılarak tüketilmesi gerekir. 6 aydan küçük bebeklere ise verilmemesi gerekir.