- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- -34
- Meslek
- Webmaster
Hangi sebzeler güneşi sevmez?
Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Sebzeler güneşi sever mi?
– Tam güneş alan bir alan. Günde en az 6 saat güneş alır. Oraya domates, patlıcan, biber veya tatlı patates gibi güneşi seven tüm sebzeleri ekiyorum. Toprağın sulamasını ve kalitesini kontrol edebilmek için bazılarını saksılara ekiyorum.
Bahçenin verimli olması için ne yapmalı?
Bahçe bol bol olarak toprağın alt üst olmadan sulanmalı….Sebze Bahçesi Yetiştiricilik Dönemi;
- Nemi korumak için malç toprağı; iyice süzülmüş olduğundan emin olun.
- Düzenli sulayın.
- Azotlu gübrelerden kaçının yoksa yemyeşil bitki örtüsü ve az miktarda fasulye elde edersiniz.
- Özenle dibindeki yabani otları temizleyin.
Susuz hangi bitki yetişir?
Vahşi sulama yerine daha az su kullanımının olduğu 'susuz tarım' olarak tabir edilen ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla başta lavanta, kekik ve ada çayı olmak üzere çeşitli bitkiler yetiştirilerek, su tasarrufu sağlanmaya çalışılıyor.
Sebze yatağı neden yapılır?
İngilizce'de "Raised Bed" olarak adlandırılan uygulama, klasik usülde toprağı kazıp karıklar hazırlayarak dikim ve yetiştiricilik yapılan bir sebze bahçesi yerine, toprakta dört tarafı çevrili izole yükseltilmiş bir dolgu toprak oluşturulması ve bu dolgu alan içinde üretim yapılması yöntemidir.
Sebze toprağı nasıl hazırlanır?
Sebze toprağı içeriği zengin olmalıdır. Koyun-sığır gübresi, yosun özütü, pişmiş balık-kemik öğütülmüş unu….gibi doğal içerikler sebze toprağınızın zenginliğini arttıracaktır Doğal karışımlarla yetiştirilmiş sebzelerin; yıl içerisinde ürün miktarı ve kalitesinde yüksek oranda artış olur.
Kavun, hıyar, karpuz, kabak gibi sebzeler tohum halinde ekilir. Fakat bu tohumların ilk olarak saksılarda yetiştirilip fide durumda iken bahçeye alınması daha iyi sonuç vermektedir. Domates, patlıcan, biber gibi sebzeler fide şeklinde ekilir. Marul, kereviz, karnıbahar gibi sebzeler fide şeklinde ekilmelidir.