Modoratör
Yeni Üye
Hastalık etkeni olan mikroorganizmalar hangi yollarla dışarı çıkar?
Örn, brusella sindirim, deri ve çiftleşme ile; tüberküloz, deri, sindirim ve solunum; antraks basilleri deri, sindirim ve solunum yolu ile bulaşabilir. Çeşitli yollardan infeksiyon meydana getirebilen mikroorganizmaların yaptığı hastalığın klinik tablosu girdiği yere göre değişebilir.
Mikroorganizmanın Konak'ta hastalık yapabilme yeteneğine ne denir?
Mikroorganizmanın Konak'ta hastalık yapabilme yeteneğine ne denir?
İnfeksiyon hastalığı: İnfeksiyon sonucunda konakta her zaman, genel veya özel klinik bulgu ve belirtiler gözlenmeyebilir. Eğer, patojen bir mikroorganizma konağa girmiş yerleştip çoğaldıktan sonra spesifik klinik semptom ve bulgulara neden olmuş ise işte o zaman infeksiyon hastalığından bahsedilir.
Bütün mikroorganizmalar vücutta hastalık yapar mı?
Genellikle bu canlıların hastalıklara neden olduğu düşünülür. Ancak vücudumuzdaki mikroorganizmaların bir kısmı sağlığımız için faydalıdır. Bazı mikroorganizmalar ise (patojen olarak isimlendirilir) normal şartlarda insanlara zararı olmasa da uygun koşullarda yaşadığı canlıyı hasta edebilir.
Hastalık yapan mikroorganizmalar en çok hangi yolla bulaşır?
Hastalık yapan mikroorganizmalar en çok hangi yolla bulaşır?
Enfeksiyonların bulaşma yolları Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
Virulens faktörleri nelerdir?
Çoğu virülans faktörü, konak hücreleri zehirleyip doku zararına neden olan proteinlerdir. Örneğin, insan gıdalarına bulaşan bakteriler tarafından salgılanan çeşitli gıda zehirlenmesi toksinleri vardır. Bunların bazıları "bozulmuş" gıdaları pişirildikten sonra imha olmazlar ve gıdanın yenmesiyle hastalığa yol açarlar.
Mikroorganizmaların zararları nelerdir?
Mikroorganizmaların zararları nelerdir?
Zararları:
- Uygun koşullarda üretimeyen ve muhafaza edilmeyen gıdalarda gelişerek bozulmalara ve dolayısıyla ekonomik kayıplara yol açarlar.
- Bozulma yapan mikroorganizmaların özelliklerine göre hastalık oluşturabilirler ve bunun sonucunda ölümlere yol açabilirler.