Son Konular

Hatim-İ Esam Kimdir Kısaca

Credits
1.252.061
Hatimİ Esam Kimdir
Hatimİ Esam Kimdir Özetle Hayatı
Evliyânın büyüklerinden Adı Hatim bin Anvân bin Yûsuf elEsam, künyesi Ebû Abdurrahmân'dır Belh'te doğmuştur Doğum târihi belirli değildir Hâtimi Esam, Şakiki Belhî'nin talebesi, Ahmedi Hadraveyh'in hocasıdır 852 (H237) senesinde Belh'in bir nahiyesi olan Mâhcer'de vefat etmiştir
Kendisine Esam (sağır) denilmesinin sebebi şudur: Birisi onunla konuşurken kazayla yellendi Hâtimi Esam o kişi utanmasın diye;Yüksek sesle konuş, ama yüksek sesle konuşulanları duyabiliyorum dedi ve bu hâlini o kişinin ölümüne dek kırk sene sürdürdü Bu yüzden ona Esam denilmiştir
Düşünce bâliğ olduğu andan îtibâren, Şakiki Belhî'nin sohbetlerine devam etti Onun talebesi oldu Şakiki Belhî'den İslâm ilimlerini öğrenerek alim oldu *

Hâtimî Esam, Belh doğumlu bir evliya büyüğüdür. Babasının adı Anvân bin Yûsuf, künyesi ise Ebû Abdurrahmân'dır. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 852 (H.237) senesinde Belh'e bağlı Mâhcer'de vefat etmiştir.

Hâtimî Esam'a "Esam" (sağır) lakabı verilmesinin sebebi şöyledir: Bir gün birisiyle konuşurken yanlışlıkla yüksek sesle söyledi. Hâtimî Esam, bu kişinin utanmaması için ona 'Sesinizi yükseltin, çünkü yüksek sesleri duyabiliyorum.' şeklinde nazikçe cevap vermiş. Bu durumu kırk sene boyunca devam ettirmiş ve bu nedenle "Esam" lakabı kendisine verilmiştir.

Akıllı yaşantısına başladığı anda Şakiki Belhî'nin sohbetlerine katılarak onun talebesi olmuş ve İslam ilimlerini öğrenmiştir. Bu sayede alimliğe ulaşmış ve manevi dünyasını daha da derinleştirmiştir. Ahmedi Hadraveyh'in de hocası olmasıyla bilinir.

Hâtimî Esam, döneminde büyük bir alim ve veli olarak tanınmış, manevi öğretileri ve yaşantısıyla insanlara ilham vermiştir. Hayatı ve öğretileri, İslam dünyasında önemli bir yere sahiptir.

Çanakçı Haritası

Türkiyenin En İyi Hastaneleri

1. Konular

1. 1.282.405
  2. Mesajlar

1. 1.682.583
  3. Kullanıcılar

1. 32.066
  4. Son üye

Geri
Üst Alt