Son Konular

Hatim Için Verilen Cüz Okunmazsa Ne Olur ?

ZeberusZeberus doğrulanmış üyedir.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Web sitesi
forumsitesi.com.tr
Credits
6.255
Meslek
Webmaster
Hatim için verilen cüzün okunmaması, dini açıdan bir yükümlülüğün yerine getirilmemesi anlamına gelir.

Genellikle bir cüz alıp okumayı taahhüt ettiğinizde, bu, o hatmin tamamlanmasına katkıda bulunacağınıza dair bir söz vermiş olursunuz.

İşte bu durumun sonuçları ve dini açıdan değerlendirilmesi:

1. Hatmin Tamamlanması Açısından

• Hatim Eksik Kalır: Hatim (Kur'an-ı Kerim'in baştan sona okunması), 30 cüzün tamamının okunmasıyla gerçekleşir. Sizin taahhüt ettiğiniz cüz okunmadığı takdirde, hatim eksik kalır ve tam bir hatim sevabına ulaşılamaz.
  • Organizasyon Sorumluluğu: Hatmi düzenleyen kişi veya topluluk, bu eksik cüzün farkına varırsa, hatmin tamamlanması için o cüzü başka birine okutmak ya da kendisi okumak zorunda kalır.

2. Dini Sorumluluk Açısından

• Sözün Tutulmaması: İslam'da verilen sözün (ahdin) yerine getirilmesi büyük önem taşır. Cüzü alırken okumayı taahhüt ettiğiniz için, bunu yapmamanız sözünüzü tutmama ve bir ibadetin tamamlanmasını engelleme sorumluluğunu doğurur.
  • Kul Hakkı Boyutu: Eğer o hatim, bir merhumun ruhuna hediye edilmek, bir hastanın şifa bulması veya özel bir dilek için okunuyorsa, okumayarak hatimin amacına ulaşmasına mani olunduğu için manevi açıdan bir sorumluluk altına girilmiş olur. Bu durum, hatim okuyan diğer kişilerin çabasını da etkilemiş olur.

Ne Yapılması Gerekir?

Eğer bir cüzü alıp okuyamayacağınızı fark ederseniz:

1. Hemen Haber Verin: Mümkün olan en kısa sürede hatim organizasyonunu yapan kişiye veya ilgili kişiye haber vererek, o cüzün başkasına verilmesini sağlayın. Bu, sizin üzerinizdeki sorumluluğu büyük ölçüde hafifletir.
  2. Kaza Edin: Eğer haber verme imkanınız yoksa ve cüzün okunması gereken süre geçtiyse, en kısa zamanda o cüzü kendiniz okuyarak bu eksiği gidermeye çalışın.
  3. Tevbe Edin: İhmalinizden dolayı Allah'tan bağışlanma (tevbe) dileyerek bu durumu telafi etmeye niyet edin.
Özetle, cüzün okunmaması hatmin eksik kalmasına neden olur ve bu durum, manevi açıdan verilen bir sözün yerine getirilmemesi sorumluluğunu beraberinde getirir. İhmali telafi etmenin en iyi yolu, cüzü bir an önce okumak veya en azından organizasyonu yapanı bilgilendirmektir.

Hollanda Cinsi Inek Kaç Kilo Süt Verir ?

1. Konular

1. 1.282.873
  2. Mesajlar

1. 1.683.766
  3. Kullanıcılar

1. 32.211
  4. Son üye

Geri
Üst Alt