Modoratör
Yeni Üye
Havagazi ne işe yarar?
Havagazı, kentlerde ısınma ve aydınlanma maksadıyla kullanılmak üzere kömürden imal edilen gaz yakıttır. Havagazı "Havagazı Fabrikası" veya Gazhane denilen üretim ve depolama tesislerinde imal edilir.
Hangi yakıtlarda sıvılaştırma işlemi yapılır?
Sıvılaştırılmış petrol gazı veya kısaca LPG (İngilizce: liquefied petroleum gas), ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.
Doğal gaz neden Sıvılaştırılır?
Doğal gaz neden Sıvılaştırılır?
Sıvılaştırılmış doğalgaz veya uluslar arası kabul edilmiş adı ile kısaca LNG esas komponenti Metan olan doğalgazın aşırı soğutularak -162 C'de sıvı haline geçirilmiş şeklidir. -162 C'de doğalgaz yoğunlaşarak sıvı haline geçtiğinde (LNG) gaz halindeki hacimden yaklaşık 600 defa daha az hacim kaplar.
Havagazı ilk nerede kullanıldı?
İstanbul'da havagazı üretimine, ilk kez 1853 yılında Dolmabahçe Sarayı'nın aydınlatılması amacıyla başlanır.
Havagazı nedir nasıl olur?
Havagazı, yağlı huy denilen, uzun alevli huy kömüründen elde edilir. Huy kömürü özel düzeneklerde, bin derecenin üstünde ısıtılarak, havagazını verir. Ancak elde edilen bu gaz, ham havagazı dır. İçinde amonyak, katran, ağır yağlar kükürtlü hidrojen siyan bileşikleri vardır.
Doğal gaz yoğunluğu nedir?
Doğal gaz yoğunluğu nedir?
Doğal gaz zehirli değildir. Doğal gazın ortalama kalorifik değeri 8788 kcal/kg. Doğal gazın tutuşma sıcaklığı 650 OC. • Doğal gazın alev hızı 0,36 m/s. • Doğal gazın yoğunluğu 0 °C ve 1 atmosfer basınçta 0,67 ile 0,8 kg/m3 ara- sında değişir.
Havagazı ne zaman kullanıldı?
İstanbul'da havagazı üretimine, ilk kez 1853 yılında Dolmabahçe Sarayı'nın aydınlatılması amacıyla başlanır. 1878'e kadar Yedikule'de, 1891'de Kadıköy'de yabancı sermayeli özel şirketlerce yürütülen üretim ve dağıtım işi birkaç el değiştirdikten sonra, 1945 yılında 4762 sayılı devir yasasıyla İETT'ye devredilir.
Havagazı ne zaman keşfedildi?
Maden kömürünün soba içinde yanarken şiddetli bir ışık saçtığı, 18. yüzyılın sonunda Belçika'da yaşayan Minckelaers isimli bir eczacı tarafından keşfedildi.
Hava gazı neden elde edilir?
Hava gazı neden elde edilir?