- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hayırlı Evlat İçin Dualar
Hayırlı bir evlada sahip olmak, anne babanın en büyük dileklerinden biridir. İslam inancında evlatlar bir emanet olarak kabul edilir ve onların hem dünya hem de ahiret mutluluğu için dua etmek büyük önem taşır. İşte hayırlı evlat için Kur'an-ı Kerim'de geçen ve peygamberlerin ettiği bazı dualar ile genel olarak okunabilecek dualar:Kur'an-ı Kerim'den Dualar
1. Zekeriyya Aleyhisselam'ın Duası:Hz. Zekeriyya'nın (a.s.) yaşlılığında ve eşi kısır olmasına rağmen Allah'tan hayırlı bir evlat istemesi, duaların samimiyet ve ümitle yapılmasının güzel bir örneğidir.- Arapçası: رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاء
- Okunuşu: "Rabbi heb lî min ledunke zurriyyeten tayyibeten, inneke semîud duâ."
- Anlamı: "Rabbim! Bana katından tertemiz bir zürriyet ver. Şüphesiz sen duayı işitensin." (Âl-i İmrân Suresi, 3:38)
- Arapçası: رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ
- Okunuşu: "Rabbena vec'alnâ müslimiyney leke ve min zürriyyetinâ ümmeten müslimetel leke ve erinâ menâsikenâ ve tüb aleynâ, inneke entet tevvâbür rahîm."
- Anlamı: "Rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan kıl. Neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar. Bize ibadet yerlerimizi göster ve tövbemizi kabul et. Şüphesiz sen tövbeleri çok kabul edensin, çok merhametli olansın." (Bakara Suresi, 2:128)
- Arapçası: رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ
- Okunuşu: "Rabbi'c'alnî mukîme's-salâti ve min zürriyyetî, Rabbenâ ve tekabbel du'â."
- Anlamı: "Rabbim! Beni ve neslimden gelenleri namazı dosdoğru kılanlardan eyle. Rabbimiz! Duamı kabul buyur." (İbrahim Suresi, 14:40)
Genel Dualar ve Dilekler
Hayırlı evlat için sadece çocuk sahibi olmak değil, aynı zamanda onların salih, vatanına ve milletine faydalı, Allah'a itaatkâr, ahlaklı ve ilim sahibi olmaları için de dua edilmelidir.- "Allah'ım! Bana ve eşime göz aydınlığı olacak salih evlatlar nasip eyle."
- "Rabbim! Evladımı/evlatlarımı kötü ahlaktan, haramdan, günahtan ve her türlü şerden muhafaza eyle."
- "Allah'ım! Evladıma/evlatlarıma doğru yolu göster, onları iyiliklere muvaffak kıl, kötülüklerden uzaklaştır."
- "Rabbim! Evladımın/evlatlarımın kalplerine imanı, İslam'ı, Kur'an sevgisini ve peygamber ahlakını yerleştir."
- "Allah'ım! Evladımı/evlatlarımı bana, ailesine, vatanına ve tüm insanlığa hayırlı eyle. Onları göz aydınlığı eyle."