Hayvanların Türleri

Çanakkale Savaşında Batan Gemilerin İsimleri

Ulubatlı Hasan Kaç Ok Yedi

<
Puan 38
Çözümler 0
habercihaberci doğrulanmış üyedir.
Hayvanların Sınıflandırılması
Hayvan Türleri
Çok gözenekli olan heterotrof canlılarıdırAktif hareket ederler Omurgalılar ve omurgasızlar almak üzere iki gruba ayrılırlar
Omurgalılar(kordalılar)
Omurgalılar ve ilkel kordalılar olmak üzere iki gruba ayrılırlar
A) Omurgalılar: Vücutlarının sırt tarafında bir sinir kordonu bulunurİç iskelet eklemlidir İskelete tabi kaslar hareketi sağlarHepsinde beyin ve beyini koruyan kafatası vardırDolaşım sistemleri kapalıdırHolozoik olarak beslenirlerÇoğu bambaşka eşeylidirBalıklar, kuşlar, kurbağalar, sürüngenler ve memeliler olmak üzere beş sınıfa ayrılırlar
1) Balıklar: Vicutları pullarla örtülüdürİç iskelet kemikten veya kıkırdaktan oluşmuşturSolungaç solunumu yaparlarKalpleri iki odacıklıdırKalplerinde kesintisiz kirli kan bulunurVücutlarında temiz kan dolaşırSoğuk kanlı hayvanlardırBoşaltım organları mezonefros tipi böbreklerdirBoşaltım maddelerinin, üreme hücrelerinin ve sindirim artıklarının toplandığı kloak denilen yapıya sahiptirlerMisal:köpek balığı, alabalık, sazan
2) Kuşlar: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri dört odacıklıdırKalbin sol karıncığından çıkan aort sağa kıvrılarak dallanırSıcakkanlıdırlarBoşa ltım organı metanefroz tipi böbreklerdir, karoser tüylerle kaplıdırTüysüz olan bölgeler pullarla örtülüdürKloaklıdırlar Dişleri yokturMisal:martı, bülbül, tavuk, ördek, deve kuşu
3) Kurbağalar: Lavralar solungaç solunumu, erginleri akciğer ve deri solunumu yaparlarKalpleri üç odacıklıdırVücutlarında girift kan dolaşırSoğukkanlıdırlarAzotl u dolaşım maddesi amonyaktırBoşaltım organı mezonefroz tipi böceklerdirKloak lıdırDerilerinin mukus salgısı olan mukus, deriyi kaygan tutarÖrnek:semender, kuyruklu kurbağa, su kurbağası
4) Sürüngenler: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri üç odacıklıdır
(timsah hariç)SoğukkanlıdırlarErginl erinin boşaltım organları metanefroz tipi böbreklerdirkloak lıdırlarDişilerde yumurta kanalının bir bölümü yumurta akı, diğer bölümü yumurta kabuğu yapacak şekilde özelleşmiştirVücut keratinle kaplı olduğundan kurudur Misal:yılan, timsah, kaplumbağa, kertenkele
5) Memeliler: Akciğer solunumu yaparlarKalpleri dört odacıklıdırKalbin sol karıncığından meydana çıkan aort sola kıvrılarak dallanır
Sıcakkanlı hayvanlardırKloak yokturÜrogenital sistem sindirim sisteminden bambaşka olarakdışarıya açılırBoşaltım organı metanesaz tipi böbreklerdirAsap sistemleri çok gelişmiştirMisal:fare, yarasa, kirpi, insan,balina
B) İlkel kordalılar: İskeletleri kıkırdaktırYutak bölgesinde solungaç yarıkları, sırt tarafında da sırt ipliği bulunurBu grubun tek örneğiAmfiyoksüs tür
OMURGASIZLAR
Süngerler, sölentereler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisi dikenliler olmak üzere gruplandırılmışlardır
a) Süngerler: Yapısını yaratıcı hücreler arasında iş bölümü vardırHücresel farklılaşma görülmesine karşın hücrelerde doku meydana getirmek için iş bölümü yoktur
b) Sölenterler: Bu şube üyeleri oyu bir kese gibi düzenlenmiş tek açıklı sindirim boşluklarına sahiptirlerMisal:deniz anası, hidra, mercanlar
c) Yassı solucanlar: Sinir ve üreme sistemlerine sahiptirlerÖrnek:
tenya, planoria
d) Dairesel solucanlar: Bitki ve hayvanlarda parazit yaşarlarMisal:
bağırsak solucanı
e) Böcekler: Vücutlarının tamamı epidermisin salgıladığı kitin ile kaplıdırTrache solunumu yaparlar
Alıntı *

<
Hayvanlar, çok hücreli olan heterotrof canlıları ifade ederler ve aktif olarak hareket ederler. Hayvanlar, omurgalılar ve omurgasızlar olmak üzere iki gruba ayrılır. Omurgalılar, kordalılar ve ilkel kordalılar olmak üzere iki alt gruba ayrılır.

1. Omurgalılar:
a) Balıklar: Pullara sahip vücutları olan balıkların iç iskeletleri genellikle kemik veya kıkırdaktan oluşur. Solungaç solunumu yaparlar ve kalpleri iki odacıklıdır. Örnekler arasında köpek balığı, alabalık ve sazan sayılabilir.

b) Kuşlar: Akciğer solunumu yaparlar, kalpleri dört odacıklıdır ve sıcakkanlı hayvanlardır. Örnekler arasında martı, bülbül, tavuk ve deve kuşu yer alır.

c) Kurbağalar: Solungaç solunumu yapan larvaları, erginlerinde ise akciğer ve deri solunumu yaparlar. Kalpleri üç odacıklıdır ve vücutlarında girift kan dolaşımı vardır. Örnekler arasında semender, kuyruklu kurbağa ve su kurbağası sayılabilir.

d) Sürüngenler: Akciğer solunumu yaparlar, kalpleri üç odacıklıdır ve çoğunlukla soğukkanlıdırlar. Boşaltım organları genellikle metanefroz tipi böbreklerdir. Örnekler arasında yılan, timsah, kaplumbağa ve kertenkele bulunur.

e) Memeliler: Akciğer solunumu yaparlar, kalpleri dört odacıklıdır ve sıcakkanlı hayvanlardır. Boşaltım organları genellikle metanefroz tipi böbreklerdir ve urogenital sistemleri sindirim sisteminden ayrı olarak dışarıya açılır. Örnekler arasında fare, yarasa, kirpi, insan ve balina sayılabilir.

2. İlkel kordalılar:
- İskeletleri genellikle kıkırdaktan oluşur ve solungaç yarıkları ile sırt iplikleri bulunabilir. Tek örnek olarak Amfiyoksüs türü bu gruba dahildir.

3. Omurgasızlar:
a) Süngerler: Yaratıcı hücreler arasında iş bölümü olmayan yapıya sahiptirler.
b) Sölenterler: Tek açıklı sindirim boşluklarına sahiptirler. Örnekler arasında deniz anası, hidra ve mercanlar yer alır.
c) Yassı Solucanlar: Sinir ve üreme sistemlerine sahiptirler. Örnekler arasında tenya ve planarya bulunur.
d) Dairesel Solucanlar: Bitki ve hayvanlarda parazit olarak yaşarlar. Örnekler arasında bağırsak solucanı sayılabilir.
e) Böcekler: Vücutları epidermisin salgıladığı kitin ile kaplıdır ve trake solunumu yaparlar.

Çanakkale Savaşında Batan Gemilerin İsimleri

Ulubatlı Hasan Kaç Ok Yedi

Geri
Üst Alt