Hedefe dayalı değerlendirme MODELi nedir?
Tyler’ın Hedefe Dayalı Değerlendirme Modeli Tyler (1949)’a göre, değerlendirme süreci, eğitim hedeflerinin uygulanan program ve öğretim yoluyla tam olarak ne düzeyde kazandırıldığını belirlemeye yönelik bir süreçtir.Program geliştirme süreci açısından ölçme ve değerlendirmenin en önemli işlevi nedir?
Sonuç olarak, gerekleri yerine getirilerek yapılan ölçme ve değerlendirme, eğitimde kaliteyi arttıracak, öğretmen ve yönetim için karar vermeyi kolaylaştıracak, öğrenciyi öğrenme konusunda motive edecek, aileleri bilgilendirecek bir süreç ve araçlar bütünüdür.Kirkpatrick modeli nedir?
Kirkpatrick modeli nedir?Kirkpatrick modeli nedir? Donald Kirkpatrick tarafından 1959 yılında ortaya konulmuştur. Eğitimlerin pratik, uygulanabilir ve realiteye uygun yürütülmesi için oluşturulmuş 4 aşamalı bir değerlendirme modelidir.
Program değerlendirme ne demek?
Program değerlendirme, uygulanmış olan programın etkililiği hakkında karar verme sürecidir. Ertürk, değerlendirmeyi yetişek geliştirmenin son ve tamamlayıcı halkası olarak eğitim hedeflerinin gerçekleştirme derecesini tayin etme süreci olarak tanımlamaktadır.Program geliştirmenin en önemli amacı nedir?
Program geliştirme sayesinde uygulanan programın eksik yönleri ya da zayıf yönleri belirlenmekte ve eğitim programının yeniden düzenlenmesini sağlamaktadır. Program geliştirme aşamalı olarak ilerlemektedir.Eğitim programlarının özellikleri nelerdir?
Eğitim programlarının özellikleri nelerdir?İyi Bir Eğitim Programının Özellikleri
- İşlevsel (Görevsel) olmalıdır: *En önemli özelliktir.
- Esnek (elastiki) olmalıdır: *En önemli 2. özelliktir.
- Değişmez ve genel olmalıdır:
- Uygulanabilir olmalıdır:
- Bilimsel olmalıdır.
- Ekonomik olmalıdır.
- Belli bir amaca yönelik olmalıdır.