Welcome to Master Theme!

Hi, join best forum. Feel the fun!

Kayıt OL

Her denetcinin her denetim sirasinda uymak zorunda oldugu genel kurallar nedir?

Modoratör

New member
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Konum
Türkiye

Her denetçinin her denetim sırasında uymak zorunda olduğu genel kurallar nedir?​

Buna göre denetçiler şu temel ilkelere uyacak: Dürüstlük: Bütün mesleki ve iş ilişkilerinde dürüst, açık, doğru ve güvenilir olmak. Mesleğe Uygun Davranış: İlgili mevzuata uymak ve denetim mesleğinin itibarını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınmak.

Denetçinin uyacağı etik ilkeler nelerdir?​

İç denetçilerin uymaları gereken ilkeler; dürüstlük, tarafsızlık, nesnellik, bağımsızlık, gizlilik, yetkinlik (ehil olma) şeklinde sıralanmaktadır.

Bağımsız denetim kanıtı nedir?​

Bağımsız denetim kanıtı nedir?
Bağımsız denetim, bir işletmenin yıllık finansal tablo ve diğer finansal verilerinin, tablo ve bilgiler için belirlenmiş kriterlere uygunluğunu ve doğruluğunu sağlayabilecek yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla uygulanır.

Bağımsız denetçinin nitelikleri nelerdir?​

Bağımsız Denetçi : Herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişidir. 3568 sayılı yasa ile denetim yetkisi SMMM ve YMM’lere verilmiştir.

Bağımsız denetçinin sorumlulukları nelerdir?​

Bağımsız denetim kurumları ve bağımsız denetçiler; denetledikleri finansal tablo, bilgi ve raporlara ilişkin olarak hazırladıkları bağımsız denetim raporlarının denetim standartlarına aykırı olması ile bu raporlardaki yanlış, eksik ve yanıltıcı bilgi ve kanaatler nedeniyle doğabilecek zararlardan hukuken sorumludur.

Bağımsız denetim Raporu Nedir?​

Bağımsız denetim Raporu Nedir?
Bağımsız denetim raporu, bağımsız denetim sonucunda bağımsız denetçinin işletme finansal tabloları hakkında açıkça ifade edilmiş görüşünü içerir. Bu görüş, finansal tabloların tüm önemli yönleriyle, ilgili oldukları finansal raporlama standartları uyarınca hazırlanıp hazırlanmadığı konusundadır.
Denetim nedir kısaca tanımı?​
Denetim; iktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili iddiaların önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçları ilgi duyanlara bildirmek amacıyla tarafsızca kanıt toplayan ve bu kanıtları değerleyen sistematik bir süreçtir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Denetçilerin her denetim sırasında uyması gereken genel kurallar ve etik ilkeler vardır. Dürüstlük, bütün mesleki ve iş ilişkilerinde dürüst, açık, doğru ve güvenilir olmayı ifade eder. Mesleğe uygun davranış ise ilgili mevzuata uymak ve denetim mesleğinin itibarını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınmayı içerir.

Denetçilerin ayrıca uyacakları etik ilkeler ise dürüstlük, tarafsızlık, nesnellik, bağımsızlık, gizlilik ve yetkinliktir. Bu ilkeler, iç denetçilerin profesyonelce hareket etmelerini, objektif olmalarını, bağımsız ve gizlilik prensiplerine sadık kalmalarını ve alanlarında yetkin olmalarını sağlar.

Bağımsız denetim kanıtı ise bir işletmenin yıllık finansal tablo ve diğer finansal verilerinin, belirlenmiş kriterlere uygunluğunu ve doğruluğunu sağlayabilecek yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının toplanması amacıyla yapılan süreci ifade eder.

Bağımsız denetçilerin nitelikleri arasında genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine ve esaslarına hakim olmaları, mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştırmaları ve denetim yetkisinin belirli kişilere verilmiş olması gibi unsurlar bulunur.

Bağımsız denetim kurumları ve denetçilerinin sorumlulukları arasında denetim standartlarına uygun bağımsız denetim raporları hazırlamak ve yanlış, eksik veya yanıltıcı bilgiler nedeniyle doğabilecek zararlardan hukuken sorumlu olmak vardır.

Son olarak, bağımsız denetim raporu, bağımsız denetçinin finansal tablolar hakkında verdiği açık görüşü içerir ve tabloların finansal raporlama standartlarına uygun şekilde hazırlanıp hazırlanmadığı konusunda bilgi verir.

Denetim ise iktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili iddiaların önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluk derecesini araştırma ve sonuçları paylaşma amacıyla tarafsız bir şekilde kanıt toplama ve analiz etme sürecidir. Bu süreç, ilgili taraflara güvenilir bilgi sağlamak adına önemli bir adımdır.
 

Benzer konular

Bağımsız denetim çalışmasında denetçinin amaçları nelerdir? Bağımsız dış denetçi finansal tabloların doğruluğu ve güvenirliği konusunda makul bir güvence teşkil edecek biçimde tarafsız olarak kanıt toplayarak incelemekle sorumludur. Sınırlı güvence nedir? Sınırlı güvence nedir? konunun dikkatini...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
3 kasa hesabının denetiminde denetçinin amacı nedir? Denetçinin asıl amacı (a) mali tablolarla ilgili bir görüşe ulaşmaktır. Ancak bu temel görevinin yanında denetim çalışmalarından, beklenen ikinci derecede önemli amaçlar da olabilir. Bunlardan biri de hata ve hileleri ortaya çıkarmaktır...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Bankaların bağımsız denetiminde hangi finansal tablolar bağımsız denetim kapsamına dahildir? Bankaların düzenledikleri konsolide ve konsolide olmayan finansal tablolar bağımsız denetime tabi tutulur. (2) Bağımsız denetim, bankalar ile konsolidasyon kapsamında bulunan ortaklıklarının defter...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
Denetim kuruluşlarının bağımsızlığını zedeleyen ve ortadan kaldıran durumlar nelerdir? Bağımsızlığı zedeleyen veya ortadan kaldıran bazı durumlar şunlardır; a) Denetçiler ile denetim kuruluşunun ortakları, kilit yöneticileri, denetçileri ve bunların boşanmış olsalar dahi eşleri ile 3 üncü...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
Bağımsız denetim kim tarafından yapılır? Bağımsız denetim, bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşları tarafından yürütülür. Bağımsız denetçiler; yeminli mali müşavirlik ya da serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış meslek mensupları arasından Kamu Gözetimi Kurumu (KGK)...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips