Son Konular

Hesap verebilirlik nedir kisaca?

Editör

Efsanevi Üye
Credits
0

Hesap verebilirlik nedir kısaca?

Hesap Verebilirlik (Accountability) Nedir? Merkez bankalarının aldıkları kararlardan, bunların sonuçlarından ve kurumsal yönetiminden topluma karşı sorumlu olması anlamına gelmektedir. Hesap verme sorumluluğu merkez bankası bağımsızlığının bir gereği olup, çeşitli şekillerde yerine getirilebilmektedir.

Hesap verebilirlik ilkesine ne ad verilir?

Etik, kişinin içindeki kontrolü ve sorumluluğu; hesap verebilir- lik ise dıştan kişiye yönelik bir denetim sürecini anlatır. Bu çerçevede etik, kendi kendine hesap verebilirlik biçimi ya da kamu yöneticilerinin davranış- larının iç kontrolü olarak tanımlanabilir.

Hesap verebilirlik türleri nelerdir?

Hesap verebilirlik türleri nelerdir?
1.2.Hesap Verebilirlik Türleri.

Stratejik yönetimde hesap verebilirlik ne anlama gelir?

Hesap verebilirlik, idarelerin almış olduğu kararlardan dolayı ilgililere karşı sorumlu tutulması ve hesap verebilir olmasının sağlanmasıdır. Stratejik yönetim anlayışı çerçevesinde stratejik planlarla idarelerin vizyonu ve amacı belirlenmekte ve bunlar doğrultusunda faaliyet gösterilmektedir.

Cevap verilebilirlik ne demek?

Hizmeti sunan kişilerin hizmeti alanla kurdukları ilişkinin niteliği, hizmetin sunulduğu ortamın rahatlığı ve özellikleri de en az bilimsel doğruluk ve uygunluk kadar önemlidir. İşte bu özelliklere "cevap verebilirlik" denilmektedir.

Kurumsal hesap verebilirlik ne demek?

Kurumsal hesap verebilirlik ne demek?
Hesap verebilirlik ilkesi, yönetim kurulunun tepe yönetim performansını bağımsız bir şekilde izlemesini ve tepe yöneticilerin hissedarlara karşı hesap verebilirliğinin temin edilmesini gerektirmektedir.

Yönetimde saydamlık nedir?

Yönetimde saydamlık, kurumların ihale süreçlerini, faaliyet ve denetim raporlarını, işlem süreçlerini, hizmet standartlarını uygun yöntemlerle kamuoyunun bilgisine sunmasını da içerir. toplantılarını izleyebilme hakkı ile önemli proje ve kararların, halkın görüşüne başvurularak alınmasıdır.

Eğitimde hesap verebilirlik ne demek?

Dışsal hesap verebilirlik ise yöneticilerin kendi performansları hakkında, parlamento veya bir kamu kurumu veya merkezi kuruluşa (Sayıştay gibi) karşı hesap verebilirlikleridir. Eğitim açısından bakıldığında, hesap verebilirliğin amaçlarından biri de, bütün öğrencilerin öğrenmelerini en üst düzeye çıkarmaktır.

Yatay hesap verebilirlik ne demek?

Yatay hesap verebilirlik ne demek?
Kamu kurumlarının işi olan yatay hesap verebilirlik, devletin kendisine rızasıyla uyguladığı bir kısıtlama anlamına gelmektedir. Niteliğine göre hesap verebilirlik türleri şunlardır; siyasi, hukuki, yönetsel ve kamusal hesap verebilirlik.

Açık yönetim anlayışı nedir?

Açık Yönetim modeli, adından da anlaşıldığı gibi her tür bilginin şirket içinde tüm yönetici ve personele açık olması anlamına geliyor.

Sağlıkta cevap verebilirlik nedir?

Cevap verebilirlik, sağlıkla ilgili ihtiyaçlar konusuna sistemin nasıl cevap verdiğinin ölçüsü değil, tersine, sistemin sağlıkla ilgili olmayan konularda toplumun ve bireylerin beklentileri ile ne ölçüde uyumlu olduğunun bir göstergesidir.

Sağlık sisteminde cevap verebilirlik nedir?

Sağlık sisteminde cevap verebilirlik nedir?
Sağlık sistemlerinde cevap verilebilirlik, bireyin sağlık hakkına dayanan meşru beklentilerini ve sağlık sisteminin ne ölçüde karşıladığını inceler.

Şeffaf bir şekilde ne demek?

Aslında yalanla dolanla işi olmayan, düşündüğünü açıkça söyleyen, samimi, saf, dürüst ve açık sözlü insanlar oldukça şeffaf sayılır.

Kurumsal saydamlık ne demek?

Kurumsal anlamda şeffaflık ise, kurumun veya işletmenin ekonomik ve mali durumuyla ilgili her türlü bilginin gizlenmeden ve açık bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını ifade ediyor.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi nedir?

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi nedir?
Şeffaflık ilkesi, şirketin kamuoyu ile doğru, açık ve karşılaştırılabilir bilgi paylaşımını gerektirmektedir. Hesap verebilirlik ilkesi, yönetim kurulunun tepe yönetim performansını bağımsız bir şekilde izlemesini ve tepe yöneticilerin hissedarlara karşı hesap verebilirliğinin temin edilmesini gerektirmektedir.
Onlara göre, bürokratik, yasal, profesyonel ve politik olmak üzere dört çeşit hesap verebilirlik türü bulunmaktadır (2000b: 418).

Hesap verebilirlik ilkesine ne denir?

Hesap verebilirlik ilkesi, idarenin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken her türlü eylem, işlem ile tutum ve davranışlarını amirlerine ya da kamuoyuna karşı açıklayabilmesi anlamına gelmektedir.

Şeffaflık ilkesi ne demek?

Mali saydamlık ne demek?

Mali saydamlık ne demek?
Mali saydamlık ise; devletin görev ve fonksiyonlarının, kamu ekonomisine ve kamu mali yönetimine ilişkin bilgilerin ve hesapların (harcamalar, vergiler, borçlanma, borç yönetimi) ve aynı zamanda kamu mali yönetimine ve temel iktisat politikalarına ilişkin planların, niyet ve projeksiyonların açık ve anlaşılır, düzenli …

Demokratik şeffaf hesap verebilir yönetim anlayışı nedir?

Demokratik hesap verebilirlik. Bu sayede yönetsel faaliyetlerin geniş bir toplumsal desteğe kavuşması sağlanmış, tüm yönetsel faaliyetler sadece hukuka uygunluk açısından değil, aynı zamanda vatandaşların yararı ve "yerindelik" açısından denetlenmiş olur.

Kurumsal yönetim ilkeleri nelerdir?

Kurumsal yönetimle ilgili düzenlemeler dört temel ilkeye odaklanmaktadır: "Adillik, Şeffaflık, Hesap verebilirlik ve Sorumluluk".

Profesyonel hesap verebilirlik nedir?

Profesyonel hesap verebilirlik nedir?
Hesap verebilirlik, basitçe, bir kimsenin yaptıklarından veya yapmadıklarından/ yapamadıklarından dolayı başka bir otoriteye açıklamada bulunması olarak tanımlanabilir.

Şeffaf yönetim anlayışı nedir?

Geniş anlamda yönetimde açıklık ve şeffaflık, halkın yönetim tarafından yürütülen iş ve işlemlerden haberdar olması, gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilmesi, yönetime katılması, yapılanları denetleyebilmesi veya yanlışlardan hesap sorabilmesi gibi demokratik, temiz ve dürüst yönetim anlayışını ifade etmektedir.

Hesap verebilirlik, bir kurumun veya bireyin aldığı kararlardan, uygulamalarından ve sonuçlarından sorumlu olması ve bu konularda hesap verme yükümlülüğüne sahip olması anlamına gelir. Hesap verebilirlik ilkesi, topluma açık olmayı, karar alma süreçlerinin şeffaf olmasını ve hesap verebilirlik mekanizmalarının etkin bir şekilde işlemesini gerektirir.

Hesap verebilirlik, farklı türlerde ortaya çıkabilir. Örneğin, kurumsal hesap verebilirlik yönetim kurulunun performansını bağımsız bir şekilde izlemesini ve tepe yöneticilerin hissedarlara karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini kapsar. Profesyonel hesap verebilirlik ise bir kişinin veya kurumun yaptıklarını veya yapmadıklarını başka bir otoriteye açıklama gerekliliğini ifade eder.

Hesap verebilirlik, aynı zamanda yönetimde şeffaflık, saydamlık ve demokratik hesap verebilirlik gibi kavramlarla da ilişkilidir. Yönetimde şeffaflık, karar alma süreçlerinin açık olmasını, bilgi paylaşımının şeffaf bir şekilde yapılmasını ve toplumun bilgilendirilmesini hedefler. Demokratik hesap verebilirlik ise yönetsel faaliyetlerin geniş toplumsal destek almasını ve sadece hukuka uygunluk değil, aynı zamanda vatandaşların yararına uygunluk açısından denetlenmesini amaçlar.

Sonuç olarak, hesap verebilirlik kavramı kurumların ve bireylerin topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesini sağlayarak şeffaf ve adil bir yönetim anlayışının oluşturulmasına katkı sağlar.

Kiskanclik krizinden nasil kurtulurum?

1 sayisi hangi harf?

1. Konular

1. 1.280.542
  2. Mesajlar

1. 1.677.214
  3. Kullanıcılar

1. 31.655
  4. Son üye

Geri
Üst Alt