Modoratör
Yeni Üye
Hıdırellez Müslümanlar kutlar mı?
Müslümanlarca Hızır ve hıristiyanlarca Aziz Yorgi adına kutlanmasına rağmen doğrudan doğruya İslâm'la da Hıristiyanlık'la da ilgisi olmayan, Ortadoğu ve Balkanlar'da hem müslümanların hem de hıristiyan halkların kutladığı bu yaz bayramının kökü İslâm ve Hıristiyanlık öncesi İlkçağ Anadolu, Mezopotamya ve Orta Asya …
Hıdırellez Alevi Bayramı mı?
Hıdırellez Alevi Bayramı mı?
Kenanoğlu, Alevilerin kutladığı iki büyük bayram olduğunu belirtiyor; bunlardan biri Hıdırellez ve diğeri de genel kabul gören Kurban Bayramı. Hıdırellez Bayramı, Hızır orucunun bitiminde başlıyor.
Hıdırellez nedir hangi dine mensup?
Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.
Anadolu halkı Hızır ve İlyas peygamberlerin ne için buluştuklarını inanırlar?
Anadolu halkı Hızır ve İlyas peygamberlerin ne için buluştuklarını inanırlar?
Anadolu'da, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülen baharın habercisi "Hıdırellez", asırlardır nesilden nesile aktarılıyor.
Hıdırellez inanmak günah mı?
Aynı şekide Hıdırellez'de de gül ağacına asılan dilek kağıtlarının bir manası yoktur. O günden veya gül ağacından medet ummak doğru değildir. Dinimiz bu gibi batıl inançları yasaklamıştır. Dinimizde dilekler yalnızca Yüce Allah'tan dilenir.
Hıdırellez kutlamaları caiz mi?
Hıdırellez kutlamaları caiz mi?
Bunlar halk geleneğidir. Öncelikle batıl olan hiçbir uygulamayı dinimiz kabul etmez. Hıdırellez kutlamalarını batıl ve hurafelerle doldurmak doğru değildir. Hurafe uygulamalara itibar etmemek bu gibi hurafelerden uzak durmak gerekir.
Aleviler bayramda ne yapar?
Perşembe akşamları ve özel adak günlerinde canlı kurbanın yanı sıra cansız kurbanlar (Çörek, elma vb.) lokma olarak sunulur. Alevilerde bayram olarak Hıdır İlyas-Hızır, Nevruz, Saya, Kurban Bayramları vardır. Bir de bayram diyemeyeceğimiz ancak yoğun olarak uygulanan Aşure pişirme törenimiz vardır.
Alevilerin bayrami ne zaman 2022?
Alevilerin bayrami ne zaman 2022?
Ramazan ayı 2022 yılında Nisan ayına denk geliyor. 2022 yılında 2 Nisan günü başlayan oruç 1 Mayıs günü son bulacak. 2 Mayıs ise Ramazan Bayramı'nın 1. günü.
Hıdırellez nedir kimler kutlar?
Ülkemizde Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar. Mevsimlik bayramlarımızdan biri olan Hıdrellez, ülkemizde etkin bir biçimde kutlanmaktadır.
Hıdırellez de dilek tutmak caiz mi?
Hıdırellez de dilek tutmak caiz mi?
Hıdırellezde dilek dilerken Allah'dan değil de başka birine veya bir şeye dilekte bulunmak şirke girer. Bu nedenle dilek dilerken Allah'a dua ediyor gibi olması önemlidir. Aynı şekide Hıdırellez'de de gül ağacına asılan dilek kağıtlarının bir manası yoktur. O günden veya gül ağacından medet ummak doğru değildir.
Hıdır ve İlyas neden buluştu?
HIZIR VE İLYAS EFSANESİ Hızır (a.s)'ın Allah'ın lütfu ile dolaştığı yerde yeşillikler çıkar ve çorak yerler çiçeklere bezenirdi. İşte bu olaya dayanarak, halk zamanla bu günlerde buluşup Hızır ve İlyas (a.s)'ın geleneğini sürdürmek amacıyla şenlikler tertip eder olmuşlar.
Hızır İlyas duası nedir?
Hızır İlyas duası nedir?
HIDIRELLEZ DUASI NEDİR? Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.
Hıdırellez duası kabul olur mu?
Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellezde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor.
Hıdırellez ritüeli günah mı?
Hıdırellez ritüeli günah mı?
Hıdırellez duası nasıl yapılır Diyanet?
Hıdırellez dilek duası şöyledir; Bismillahirahmanirahim, Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim …