Son Konular

Higgs Alanı Nedir - Higgs Alanı Konu Anlatım

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Higgs Alanı Nedir Higgs Alanı Konu Anlatım
Higgs Alanı Nedir Higgs Alanı Konu Anlatım Higgs Alanı Hakkında Parccık Fiziği Konu Anlatımları Higgs Alanı Ders Konusu

Parcacıkların nasıl kutle kazandığını acıklayabilmek icin ongorulen Higgs alanı tum uzayzamanı kaplayan bir artalandır Bir parcacık uzayzamanda hareket ettiği zaman bu Higgs artalanını deforme eder Bu deformasyon Higgs alanı kuantumlarının hareket eden parcacığı tamamem cevrelemesi ya da Higgs alanının parcacık etrafında yoğunlaşması olarak da duşunulebilir Parcacık bu ekileşimden kazanır kutlesini

Quantumları

Higgs alanı kuantumlarından kutleye sahip ve elektrik yuku olmayan Higgs bozon diye bilinir Standart Model'in ongorduğu ama henuz keşfedilmemiş bir parcacık olan Higgs bozon yuksek enerjili parcacık carpışmalarının yapıldığı deneyler ile aranmaktadır Bunlardan halen calışmakta olan ikisi Fermilab'de Tevatron isimli protonantiproton carpıştırıcısındaki CDF ve D0 deneyleridir Higgs bozonunun Cenevre 'deki CERN'de yapılmakta olan LHC isimli protonproton carpıştırıcısında yapılacak deneylerde bulunma olasılığı daha yuksektir LHC de parcacık carpışma enerjisi Tevatron carpışma enerjisinden 7 kat daha fazladır

Higgs mekanizması

Kuantum alan teorisinde "Higgs mekanizması, bir ayar teorisindeki kutlesiz ayar bozonlarına bir arkazemin Higgs alanı ile etkileşerek bir kutle kazandırma yoludur Parcacık fiziğinin standart modeli tum temel parcacıklara kutle kazandıran Higgs mekanizmasını kullanır Mekanizma, tam kendiliğinden simetri kırılmasında olduğu gibi, vakumda sıfırsız (nonzero) olan Higgs alanını gerektirir Bu durumda, kırılan simetri olculur, uzayın hepsini dolduran alan anlamında, Higgs yoğunlaşması yuklenir Ayar alanları yuklu bir yoğunlaşma var olduğunda som (massive) olur Standart modelde ki Higgs mekanizması, W± ve Z zayıf ayar bozonlarının kutle oranını başarılı bir şekilde acıklar; ki aksi taktirde kutlesiz olacaktır W ve Z kutleleri oranı beş desimal yer icin doğru olarak ongorulur Standat modeldeki leptonlar ve kuarklar da Higgs yoğunlaşması ile etkileşmelerinin bir sonucu olarak kutle kazanır Standart modeldeki Higgs, standartmodel U(1) altındaki bir fazda iken, kompleks bir spinor, bir SU(2) ikilisidir Simetri kırılmasından sonra, Higgs 'deki dort serbestlik derecesinin ucu onlara kutle kazandıran W ve Z bozonlarıyla birleşir, kalan bir serbestlik derecesi de yeni bir skaler parcacıkHiggs bozonu olur Her ne kadar Higgs mekanizması icin dolaylı delil bulunsada; ivmelendiriciler henuz Higgs bozonunu oluşturup ozelliklerini belirleyemediler, bu yuzden Higgs 'in bir temel ya da bileşik parcacık olup olmadığı bilinmiyor CERN 'deki Buyuk Hadron Carpıştırıcısı 'nda Higgs 'in varlığının deneysel olarak ispatlanacağı umuluyor

S

Yapay Sulamayı Kim Buldu

S

Taş Kure Nedir,ozellikleri

1. Konular

1. 1.282.580
  2. Mesajlar

1. 1.683.245
  3. Kullanıcılar

1. 32.131
  4. Son üye

Geri