- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Hüsnüniyet sözleşmesi nedir?
Maddesi "Objektif hüsnüniyet", bir hakkın kazanılmasında veya hukuksal bir durumun ortaya çıkmasında engel bir halin varlığını bilmeme yada bilebilecek olmamayı maruz görmeyi ifade eden davranış kuralının düzenlendiği 3. Maddesi de "Subjektif hüsnüniyet" olarak ifade edilmiştir.
Ödünç sözleşmesi ne demek?
6098 sayılı Borçlar Kanununun 379. cu maddesi, ödünç sözleşmesi, ödünç verenin bir şeyin karşılıksız olarak kullanılmasını ödünç alana bırakmayı ve ödünç alanın da o şeyi kullandıktan sonra geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir şeklinde tanımlamaktadır.
Precarium sözleşmesi ne demek?
Precarium sözleşmesi ne demek?
Bir malın, ücretsiz kullanılması amacına hizmet eden ve bu bakımdan ariyet sözleşmesine çok benzeyen bir başka akit olan precarium, tarih boyunca ariyet sözleşmesi ile beraber uygulana gelmiştir. Precarium, ücretsiz olarak, taşınmaz bir malın (ya da bir hakkın) kullanılması için bir başkasına bırakılmasıdır.
Depositum nedir?
Saklama Sözleşmesi (Depositum) Saklama sözleşmesi Türk hukukunda rızai bir sözleşmedir. Sözleşmenin meydana gelmesi için saklayanın saklatanın kendisine bıraktığı bir taşınırı güvenli bir yerde koruma altına alma konusunda anlaşmaları gerekir; sözleşmeye konu malın saklayana teslim edilmesi şart değildir.
Arra nedir Roma Hukuku?
Alım-satım akdi yapılırken pey akçesi (arra) verilebilirdi, buna göre akdi teyit etmek üzere alıcı satıcıya bir miktar para veya bir şey verirdi. Pey akçesi Klasik Hukuk Dönemi'nde, akdin yapıldığına dair bir delil sayılıyordu. Türk Hukuku'nda da durum böyledir, akdin yapıldığına dair delil teşkil eder.
Ödünç sözleşmesi nasıl yapılır?
Ödünç sözleşmesi nasıl yapılır?
Ödünç sözleşmesinde mülkiyetin devri söz konusu değildir, yalnızca belli bir süre kullanım amacıyla ödünç alana bedava şekilde verilmekte, kullanım amacı veya süresi dolduğunda ödünç alan geri vermekle yükümlüdür. Bu kapsamda ödünç verenin borcu ödünç sözleşmesine konu şeyi teslim etmektir.
Ödünç sözleşmesi diğer adı nedir?
Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.
Vekalet sözleşmesi ne zaman kurulur?
Kendisine bir işin görülmesi önerilen kişi, bu işi görme konusunda resmî sıfata sahipse veya işin yapılması mesleğinin gereği ise ya da bu gibi işleri kabul edeceğini duyurmuşsa, bu öneri onun tarafından hemen reddedilmedikçe, vekâlet sözleşmesi kurulmuş sayılır.
Depositum nedir roma hukuku?
Depositum nedir roma hukuku?
Saklama Sözleşmesi (Depositum) Burada teslim (traditio) sonucunda saklayan elde bulunduran (detentor) durumundadır. Saklama sözleşmesi Türk hukukunda rızai bir sözleşmedir.
Mutuum nedir hukuk?
Mutuum (karz, tüketim ödüncü) sözleşmesi bir miktar para veya diğer misli eşyanın mülkiyetinin, aynı cins, miktar ve nitelikte bir şeyi iade etme borcu altına giren kişiye devredilmesiyle meydana gelir.