haberci
Meraklı Üye

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve görevinden uzaklaştırılan tutuklu başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 25'ten fazla şüpheli etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde ifade vererek tahliye edildi.
Ekrem İmamoğlu hakkındaki suç örgütü liderliği ve terör örgütüne yardım etme iddialarıyla ilgili olarak 19 Mart 2025'te gözaltı kararı verilmişti.
CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin süren dava çerçevesinde usulsüz bağış toplama olayıyla ilgili başlatılan soruşturma, İmamoğlu'nun iş adamlarını para vermeye zorladığı, haksız kazanç sağladığı ve suçtan elde edilen parayı akladığı iddiaları üzerine başlatılmıştı. Diğer soruşturma ise terör örgütü PKK'nın kentlerde etkinliğini artırmak amacıyla gerçekleştirdiği 'kent uzlaşısı' adı altında örgüt mensuplarını belediyelere sızdırarak örgüte finansman sağladığı iddiasına odaklanmıştı. Bu çerçevede İmamoğlu'nun örgütün çatı yapılanmasıyla ittifak halinde olduğu iddiaları gündeme gelmişti.
Etkin pişmanlıktan faydalanan Murat Abbas, "Talimatların birçoğunu yerine getirmedim. Her şeyi usulüne uygun olarak yapmaya çalıştım." dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında şimdiye kadar 200'den fazla şüpheli hakkında gözaltı kararı verilirken, 100'den fazla şüpheli tutuklandı. Tutuklanan 30'dan fazla şüpheli ise etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde yeniden ifade vererek tahliye edildi. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen ilk isim İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas oldu. Abbas, kendisine talimat verildiğini ancak birçok talimatı yerine getirmediğini belirtti.
Ertan Yıldız da etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde ifade veren isimlerden biri oldu. Yıldız, yaşadıklarını detaylı bir şekilde anlattı ve olayların siyasi boyutunu vurguladı.
Etkin pişmanlıktan faydalanarak adli kontrol şartıyla tahliye edilen diğer isimlerden biri müteahhit Seyfi Beyaz oldu. Beyaz, verdiği ifadelerde yaşananları anlattı ve sistemin nasıl işlediğini açıkladı.
Reklamcı Eyüp Subaşı, tahliyesinin ardından yaptığı açıklamada, "Ekrem İmamoğlu'nun danışmanları ve belediye bürokratları 'SİSTEM' adı verilen bir oluşumun içerisindedirler." dedi.
İş insanı Ali Nuhoğlu da benzer bir şekilde, "Bu paraların ne amaçla kullanıldığını bilmiyorum ancak sistemin devamlılığını sağlamaktaydılar." ifadelerini kullandı.
Son olarak, Ogün Soytekin, Murat Erenler, Nezahat Kurt ve Bülent Yılmaz da etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde tahliye edildi. Bu isimler, yeniden ifade vermek istediklerini belirtmişlerdi.