haberci
Meraklı Üye
İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen ürünler
Bölge ekonomisinin temeli tarıma dayanır ekili dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden daha sonra ikinci sırada yer alır çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır
İklimin güya kurak karakterine karşın, fazla geniş alanlar tarıma ayrılır Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır Bilhassa ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde manâlı dalgalanmalar meydana getirir, iklim benzeri kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur Tarımın en manâlı problemi sulamadır Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekir Ekonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır
Tarım ürünleri içinde tahıllar ilk kez kazanç Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur Türkiye'nin tahıl ambarıdır Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır Alan bakımından toprakların azami olduğu bölgemizdir Bu bölgemiz en büyük 2 bölgemizdir
İç Anadolu Bölgesi'nde yetişen Belli Başlı Tarım ürünleri
Tahıl (bilhassa buğday,arpa, çavdar, yulaf)
Şeker Pancarı
Elma
Armut
Sebze (baklagiller fasulye, nohut, mercimek, bakla)
Gündöndü
Badem
Patates *
Bölge ekonomisinin temeli tarıma dayanır ekili dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden daha sonra ikinci sırada yer alır çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır
İklimin güya kurak karakterine karşın, fazla geniş alanlar tarıma ayrılır Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır Bilhassa ilkbahar yağışlarının yetersizliği ya da gecikmesi, tahıl üretiminde manâlı dalgalanmalar meydana getirir, iklim benzeri kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur Tarımın en manâlı problemi sulamadır Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekir Ekonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır
Tarım ürünleri içinde tahıllar ilk kez kazanç Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir Şeker pancarının bilhassa Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur Türkiye'nin tahıl ambarıdır Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır Alan bakımından toprakların azami olduğu bölgemizdir Bu bölgemiz en büyük 2 bölgemizdir
İç Anadolu Bölgesi'nde yetişen Belli Başlı Tarım ürünleri
Tahıl (bilhassa buğday,arpa, çavdar, yulaf)
Şeker Pancarı
Elma
Armut
Sebze (baklagiller fasulye, nohut, mercimek, bakla)
Gündöndü
Badem
Patates *