Son Konular

Ifa ugruna edim ne demek?

Modoratör

Yeni Üye
Credits
0

Ifa uğruna edim ne demek?

İfa uğruna edim, daha ziyade para borçlarında söz konusu olur. Örneğin, borçlu, alacaklıya üçüncü kişideki alacağını temlik etmeyi veya satıp bedelinden alacağını tahsil etmesi için bir şeyi vermeyi teklif eder. Teklifin kabulü ile ifa uğruna edim sözleşmesi gerçekleşir.

Sadakat sözleşmesi nedir?

Sadakat sözleşmesi nedir?
İş sözleşmesinin kurulması ile doğan sadakat borcu, işçi tarafından işverenin çıkarlarını koruma ve gözetme borcudur. Rekabet etmeme borcu ise, iş sözleşmesinin sonuçlarından olan; işçinin işverene sadakat borcu içinde yer alan alt bir yükümlülüktür.

Mütemerrid borçlu ne demek?

Mütemerrid borçlu ne demek?
temerrüte düşen anlamında. borcunu ödemeyen borçlunun düştüğü durum. ki buna borçlu temerrüdü denir. bir de kendince bazı nedenlerle alacaklının borçlunun ödemesinden kaçması durumu vardır ki buna da alacaklı temerrüdü denir.

Sadakat ve özen borcu ne demek?

Sadakat borcu, yüklenicinin iş sahibinin yara- rına olacak şeyleri yapması ve ona zarar verecek her türlü hareketten kaçınma anlamına geldiğinden özen borcuna göre üst bir kavramdır. Yani özen borcu, sadakat borcunun bir sonucudur.

Alıcının temerrüdü ne demek?

Alıcının temerrüdü ne demek?
Alacaklının Temerrüdü «Yapma veya verme edimi gereği gibi kendisine önerilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın onu kabulden veya borçlunun borcunu ifa edebilmesi için kendisi tarafından yapılması gereken hazırlık fiillerini yapmaktan kaçınırsa, temerrüde düşmüş olur.

Ifa yerine ne demek?

Ifa yerine ne demek?
İfa yerine edimde borçlu, alacaklının rızası ile, yüklenmiş olduğu edim yerine, başka bir edimle borcunu ifa ederek borcundan kurtulur. İfa yerine edimde, kar da, zarar da alacaklıdadır.

Satıcının temerrüdü ne demek?

Satıcının temerrüdünün tanımında ifadesini bulan, borcun muaccel olması ve yerine getirilmemesi aynı zamanda temerrüdün şartlarından satıcının borcunun muaccel olmasını karşımıza çıkarmaktadır.

Özen borcu ne demek?

Özen borcu ne demek?
Özen borcu, işçinin temel edim yükümü olan işin tam olarak ifasını sağlayan her türlü dikkat ve itinayı göstermesi, yapılan işin gerektirdiği nitelik ve yetenekleri gerektiği şekilde kullanmasıdır.

Sadakat borcu ne demek?

Sadakat borcu ne demek?
Sadakat borcu, işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinin karşılıklı borç doğuran kişisel bir ilişki olmasının doğal bir sonucudur. Sadakat borcunu ihlal edebilecek işçinin, davranışlarının neler olabileceğinin önceden belirlenmesi ve tek tek sayılması mümkün değildir.

Alacaklı temerrüdü nedir örnek?

Borcun ifa edilmemesi türleri nelerdir?

Borcun ifa edilmemesi türleri nelerdir?
Tüm bu açıklamalara baktığımızda TBK'nın "Borcun İfa Edilmemesi" başlığı altına giren kavramları genel itibariyle borçlu temerrüdü, imkansızlık, kötü ifa, sözleşmenin müspet ihlali, gereği gibi ifa etmeme, culpa in contrahendo sorumluluğu gibi pek çok kavramın girdiği rahatça görülebilmektedir.

İfa uğruna edim, genellikle para borçlarıyla ilişkilendirilen bir kavramdır. Borçlu, alacaklıya borcunu ödemek için üçüncü bir kişideki alacağını temlik etmeyi veya satıp bedelinden alacağını tahsil etmesi için bir şeyi vermeyi teklif eder. Bu teklifin kabul edilmesiyle ifa uğruna edim sözleşmesi gerçekleşir.

Sadakat sözleşmesi ise, iş sözleşmesinin kurulmasıyla doğan sadakat borcunu ifade eder. İşçi, işverenin çıkarlarını koruma ve gözetme yükümlülüğüne sahiptir. Rekabet etmeme borcu ise, işçinin işverene sadakat borcu içinde yer alan alt bir yükümlülüktür.

Mütemerrid borçlu terimi, borcunu ödemeyen ve temerrüde düşen borçluyu ifade eder. Temerrüt, borçlunun borcunu ödemeyerek düştüğü durumu ifade eder. Bunun yanında alacaklının da borçlunun ödemesinden kaçınması durumu alacaklı temerrüdü olarak adlandırılır.

Sadakat borcu, yüklenicinin iş sahibinin çıkarlarını korumasını ve zarar verecek hareketlerden kaçınmasını gerektirir. Özen borcu ise, sadakat borcunun bir sonucu olarak işçinin göstermesi gereken dikkat ve itinayı ifade eder.

Ifa yerine edimde borçlu, alacaklının rızasıyla yükümlü olduğu edim yerine başka bir edimle borcunu ifa eder. Bu durumda alacaklının kar ve zarar hakkı vardır. Satıcının temerrüdü ise, borcun muaccel olmasına rağmen yerine getirilmemesi durumunu ifade eder.

Özen borcu, işçinin işi tam olarak yerine getirmesi için göstermesi gereken dikkat ve itinayı temsil eder. Sadakat borcu ise, iş ilişkisinden kaynaklı olarak işçi ile işveren arasındaki kişisel borçları ifade eder.

Borcun ifa edilmemesi türleri arasında borçlu temerrüdü, imkansızlık, kötü ifa, sözleşmenin müspet ihlali, gereği gibi ifa etmeme, culpa in contrahendo sorumluluğu gibi kavramlar bulunmaktadır. Bu durumlar genel olarak Türk Borçlar Kanunu'nda açıklanmıştır.

Romada Patrici ve Pleblerin mucadelesi sonucu ne kanunlari dogmustur?

Rekabet yasagi sozlesmesini neler gecersiz kilar?

1. Konular

1. 1.281.594
  2. Mesajlar

1. 1.679.691
  3. Kullanıcılar

1. 31.842
  4. Son üye

Geri
Üst Alt