Son Konular

Iğdırın Yemekleri

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
125.702
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.240.660
Iğdırın Yemekleri nelerdir,Iğdırın yöresel Yemeklerinin isimleri,Iğdırın Yemek Yemek tarifleri,Iğdır Yemekleri
Iğdır İli Yöresel Yemekleri
Katıkaşı:
1 Su bardağı pirinç ve lepe
1 Demet kazayağı
1 Demet maydanoz
1 Demet dereotu
½ Demet salmanca
1 Su bardağı et suyu
2 Su bardağı su, yeteri değin tuz
1 Kg yoğurt
Tencereye su, lapa, pirinç kurutularak ateş üstüne alınır Kaynayınca kazayağı, salmanca, dereotu, maydanoz sırasıyla minik küçük doğranarak ek edilir Sebzeler piştikten sonradan tuz eklenir Ateşten alınır Ateşten alınan karışım buzdolabında veya soğuk bir yerde soğumaya bırakılır Diğer tarafta yoğurt ayrıntılarıyla çarpılır Soğuyan karışım porselen bir kâsede yoğurt ve soğumuş et suyu ile karıştırılır Tuzu eklenir (Fazla karıştırılmaz; çünkü sebzelerin rengi yoğurda çıkabilir) Katı olmuşsa su ek edilir
Not: Kazayağı ve salmancanın her mevsim bulunmaması ayrıca mevsiminde bulunsa bile toplanmasının baskı olması nedeniyle bunların yerine ıspanak kullanılmaktadır
Kelecoş:
1 Dere bardağı bulgur
1 Su bardağı lepe
1 Orta tepe patates ve soğan
5 Tane kurut
2 Yarım kaşık margarin
Tuzlu – 1 tatlı kaşığı pul biber
Tencereye bulgur, lepe konularak pişirilir Patates kare biçiminde ufak minik doğranıp bulgur ve lepe eklenir daha sonra kurut bu karışıma eklenerek kaynatılır Öteki yanda soğan minik küçük kıyılıp yağda kavrulur Pul biber eklenerek pişen çorbanın üstüne gezdirilir
Not: Kurut kış hazırlıkları bölümünde hazırlanmıştır
Ayranaşı:
1 demet emen kömeci
1 demet yarpız
1 demet evelik
6 dal pancar yaprağı
2 kg yoğurt
1 su bardağı bulgur
7 su bardağı su
3 diş sarımsak
4 kaşık un
Tencereye su konularak bulgur kaynatılır Buna ince ince doğranmış bütün otlar ilave edilip en ince ayrıntısına kadar pişirilir 4 kaşık un su da ezilerek karışıma ilave edilir Öteki tarafta ayran hazırlanır sarımsaklar ezilerek ayrana katılır Pişirilen karışıma sonra ayran eklenir Bir iki taşım kaynatılıp ateşten alınır
Taş Köfte:
500 gr kemiksiz et
1 nehir kaşığı sarıkök
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı günebakan yağı
1 nehir kaşığı karabiber
3–4 dal maydanoz
½ kuru soğan
1 dere bardağı lepe
1 dere bardağı pirinç
1 yumurta
1 orta irtifa patates
1 yemek yemek kaşığı margarin
Et vurma taşında tokmakla dövülür (Kıyma olarak da kullanılabilir) Et en ince ayrıntısına kadar dövüldükten sonra salça gündöndü yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur Yoğrulmuş etin üstüne sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan daha sonra tekrar yoğrulur (Köftelerin pişerken dağılmaması için ayrıntılarıyla yoğrulması gerekir) Yoğrulduktan daha sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta irtifa bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir Su kaynayınca köfteler suya ek edilip beş dakika dek kaynatılır Sonradan patatesler 5–6 parçaya bölünerek
Yemeğe eklenir Tuzu da eklenip bir vakit daha kaynatılır Patatesler pişince ateşten alınır
Tavuk Şorva:
1 tavuk
1 orta tepe soğan
1 nehir kaşığı tuz
125 gr margarin
1 Akarsu kaşığı sarıkök
1 orta yükseklik domates
3 sivri biber
1 orta tepe patates
½ su bardağı lepe
1,5 lt su
Ilk Önce tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur Lepe ve su eklenerek alev üstüne alınır İnce ince kıyılmış soğan ve tuzlu, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır Lepenin pişmesi beklenir Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır
İŞKEMBE KAVURMA:
500 gr işkembe
3 orta tepe patates
1 orta doruk soğan
2 adet domates
3 adet sivribiber
2 yemek yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı tuzlu
İşkembe iyice yıkanıp temizlendikten daha sonra kaynar su hazırlanır İşkembe bu suya batırılıp çıkarılarak yeşil kısmı bıçakla kazınarak temizlenir Arınmış işkembe kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılıp tencereye konulur ve haşlanır Öteki yanda ince ince kıyılmış soğan ve biberler, küçük karelere bölünmüş patates ve domatesler bir tencerede margarinle kavrulur sonra haşlanmış işkembe kavrulan karışıma eklenir Patatesler pişince tuzlu ilave edilerek ateşten alınır
CIZDIK:
Bir tedarik koyun kuyruk yağı
Tuz
Koyunun kuyruğu en ince ayrıntısına kadar temizlenir Küçük küçük parçalara kesilip bir tencereye konulur Alev üstüne alınarak kavrulur Tuzu ekledikten sonra rengi pembeleşmeye başlayınca ateşten alınır Ya sıcak tüketilir ya da değişik yemeklerde kullanılır *
 
Iğdır'ın yöresel yemeklerinden bazılarını paylaştınız, bu yemeklerin tarifleri oldukça ilginç görünüyor. İşte size belirttiğiniz yemeklerin isimleri ve tarifleri:

1. Katıkaşı: Pirinç, kazayağı, maydanoz, dereotu, salmanca, et suyu, su, yoğurt gibi malzemelerle hazırlanan bu yöresel yemek, sebzelerin doğranarak pişirilmesi ve yoğurtla karıştırılmasıyla yapılıyor.

2. Kelecoş: Bulgur, lepe, patates, soğan, kurut, margarin gibi malzemelerle yapılan bu yemek, pişirilmiş bulgur ve lepe üzerine patates, soğan ve kurutun eklenmesiyle hazırlanıyor.

3. Ayranaşı: Emen kömeci, yarpız, evelik, pancar yaprağı, yoğurt, bulgur, su, sarımsak, un gibi malzemelerle yapılan bu yemek, otların doğranarak pişirilmesi ve ayranla karıştırılmasıyla yapılıyor.

4. Taş Köfte: Kemiksiz et, sarıkök, salça, günebakan yağı, karabiber, maydanoz, soğan, lepe, pirinç gibi malzemelerle yapılan bu yemek, etin dövülerek diğer malzemelerle yoğrulması ve köfte haline getirilmesiyle yapılıyor.

5. Tavuk Şorva: Tavuk, soğan, tuz, margarin, sarıkök, domates, sivri biber, patates, lepe, su gibi malzemelerle yapılan bu yemek, tavuğun pişirilmesi ve diğer malzemelerle birlikte kaynatılmasıyla hazırlanıyor.

6. İşkembe Kavurma: İşkembe, patates, soğan, domates, sivri biber, margarin, tuz gibi malzemelerle hazırlanan bu yemek, işkembenin temizlenmesi, haşlanması ve diğer malzemelerle kavrularak pişirilmesiyle yapılıyor.

7. Cızdık: Koyun kuyruk yağı ve tuz kullanılarak yapılan bu yemek, kuyruk yağının küçük parçalara kesilip kavrulması ve tuz eklenerek hazırlanıyor.

Bu tariflerle Iğdır'a özgü yöresel lezzetlerden evinizde deneyebilir, yemek kültürü hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Afiyet olsun!
 

Bartının Yemekleri

Ispartanın Tarihi Yerleri

Benzer Konular

  • Öneri Öneri
Iğdırın Bölgesel yemekleri Yöresel Yemekler TAŞ KÖFTE 111 TARİFİ: 500 gr kemiksiz et 1 dere kaşığı sarıkök 1 tatlı kaşığı salça 1 yemek kaşığı gündöndü yağı 1 akarsu kaşığı karabiber 3–4 dal maydanoz ½ kuru soğan 1 çay bardağı lepe 1 akarsu bardağı pirinç 1 yumurta 1 orta tepe patates 1 yemek...
Cevaplar
1
Görüntüleme
3
  • Öneri Öneri
doğu anadolu yemekleri, doğu anadolu yemek yemek kültürü, doğu anadolu bölgesi yemekleri KESME ÇORBA Malzeme: 500 gr Un, 1 litre Et suyu, 250 gr Mercimek, 2 kaşık salça, tuz, 2 kaşık margarin ya da tereyağı Yapılışı: Hamur ayrıntılarıyla yoğrulur , ince ince kesilir Önceden hazır olan kaynamış...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
  • Öneri Öneri
Ege bölgesi yemekleri Ege bölgesinin en hoş yemekleri MİYANE ÇORBASI Malzeme: 3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su Yapılışı: Sade yağı kızdırılarak içine un katılır Karıştırılarak kavrulur Eksik peMbeleşince üstüne sıcak su karıştıra karıştıra dökülür Bir taşım kaynayınca indirilir TOP...
Cevaplar
1
Görüntüleme
10
  • Öneri Öneri
Adananın Bölgesel Yemekleri, Adananın Meşhur Yemekleri, Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır Mutfağın bu değin varlıklı olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve değişik baharatların kullanılmasıdır aynı zamanda...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
  • Öneri Öneri
Ege Bölgesinin bölgesel yemekleri EGE PALAMUT HAŞLAMASI Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Daha Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir vahşi oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten daha sonra gereği dek su koyup kabı ateşe oturtmalı ve...
Cevaplar
1
Görüntüleme
15
  1. Konular

    1. 1.281.734
  2. Mesajlar

    1. 1.679.968
  3. Kullanıcılar

    1. 31.871
  4. Son üye

    1. arf
Geri
Üst Alt