haberci
Meraklı Üye
Iğdırın Yemekleri nelerdir,Iğdırın yöresel Yemeklerinin isimleri,Iğdırın Yemek Yemek tarifleri,Iğdır Yemekleri
Iğdır İli Yöresel Yemekleri
Katıkaşı:
1 Su bardağı pirinç ve lepe
1 Demet kazayağı
1 Demet maydanoz
1 Demet dereotu
½ Demet salmanca
1 Su bardağı et suyu
2 Su bardağı su, yeteri değin tuz
1 Kg yoğurt
Tencereye su, lapa, pirinç kurutularak ateş üstüne alınır Kaynayınca kazayağı, salmanca, dereotu, maydanoz sırasıyla minik küçük doğranarak ek edilir Sebzeler piştikten sonradan tuz eklenir Ateşten alınır Ateşten alınan karışım buzdolabında veya soğuk bir yerde soğumaya bırakılır Diğer tarafta yoğurt ayrıntılarıyla çarpılır Soğuyan karışım porselen bir kâsede yoğurt ve soğumuş et suyu ile karıştırılır Tuzu eklenir (Fazla karıştırılmaz; çünkü sebzelerin rengi yoğurda çıkabilir) Katı olmuşsa su ek edilir
Not: Kazayağı ve salmancanın her mevsim bulunmaması ayrıca mevsiminde bulunsa bile toplanmasının baskı olması nedeniyle bunların yerine ıspanak kullanılmaktadır
Kelecoş:
1 Dere bardağı bulgur
1 Su bardağı lepe
1 Orta tepe patates ve soğan
5 Tane kurut
2 Yarım kaşık margarin
Tuzlu – 1 tatlı kaşığı pul biber
Tencereye bulgur, lepe konularak pişirilir Patates kare biçiminde ufak minik doğranıp bulgur ve lepe eklenir daha sonra kurut bu karışıma eklenerek kaynatılır Öteki yanda soğan minik küçük kıyılıp yağda kavrulur Pul biber eklenerek pişen çorbanın üstüne gezdirilir
Not: Kurut kış hazırlıkları bölümünde hazırlanmıştır
Ayranaşı:
1 demet emen kömeci
1 demet yarpız
1 demet evelik
6 dal pancar yaprağı
2 kg yoğurt
1 su bardağı bulgur
7 su bardağı su
3 diş sarımsak
4 kaşık un
Tencereye su konularak bulgur kaynatılır Buna ince ince doğranmış bütün otlar ilave edilip en ince ayrıntısına kadar pişirilir 4 kaşık un su da ezilerek karışıma ilave edilir Öteki tarafta ayran hazırlanır sarımsaklar ezilerek ayrana katılır Pişirilen karışıma sonra ayran eklenir Bir iki taşım kaynatılıp ateşten alınır
Taş Köfte:
500 gr kemiksiz et
1 nehir kaşığı sarıkök
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı günebakan yağı
1 nehir kaşığı karabiber
3–4 dal maydanoz
½ kuru soğan
1 dere bardağı lepe
1 dere bardağı pirinç
1 yumurta
1 orta irtifa patates
1 yemek yemek kaşığı margarin
Et vurma taşında tokmakla dövülür (Kıyma olarak da kullanılabilir) Et en ince ayrıntısına kadar dövüldükten sonra salça gündöndü yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur Yoğrulmuş etin üstüne sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan daha sonra tekrar yoğrulur (Köftelerin pişerken dağılmaması için ayrıntılarıyla yoğrulması gerekir) Yoğrulduktan daha sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta irtifa bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir Su kaynayınca köfteler suya ek edilip beş dakika dek kaynatılır Sonradan patatesler 5–6 parçaya bölünerek
Yemeğe eklenir Tuzu da eklenip bir vakit daha kaynatılır Patatesler pişince ateşten alınır
Tavuk Şorva:
1 tavuk
1 orta tepe soğan
1 nehir kaşığı tuz
125 gr margarin
1 Akarsu kaşığı sarıkök
1 orta yükseklik domates
3 sivri biber
1 orta tepe patates
½ su bardağı lepe
1,5 lt su
Ilk Önce tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur Lepe ve su eklenerek alev üstüne alınır İnce ince kıyılmış soğan ve tuzlu, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır Lepenin pişmesi beklenir Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır
İŞKEMBE KAVURMA:
500 gr işkembe
3 orta tepe patates
1 orta doruk soğan
2 adet domates
3 adet sivribiber
2 yemek yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı tuzlu
İşkembe iyice yıkanıp temizlendikten daha sonra kaynar su hazırlanır İşkembe bu suya batırılıp çıkarılarak yeşil kısmı bıçakla kazınarak temizlenir Arınmış işkembe kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılıp tencereye konulur ve haşlanır Öteki yanda ince ince kıyılmış soğan ve biberler, küçük karelere bölünmüş patates ve domatesler bir tencerede margarinle kavrulur sonra haşlanmış işkembe kavrulan karışıma eklenir Patatesler pişince tuzlu ilave edilerek ateşten alınır
CIZDIK:
Bir tedarik koyun kuyruk yağı
Tuz
Koyunun kuyruğu en ince ayrıntısına kadar temizlenir Küçük küçük parçalara kesilip bir tencereye konulur Alev üstüne alınarak kavrulur Tuzu ekledikten sonra rengi pembeleşmeye başlayınca ateşten alınır Ya sıcak tüketilir ya da değişik yemeklerde kullanılır *
Iğdır İli Yöresel Yemekleri
Katıkaşı:
1 Su bardağı pirinç ve lepe
1 Demet kazayağı
1 Demet maydanoz
1 Demet dereotu
½ Demet salmanca
1 Su bardağı et suyu
2 Su bardağı su, yeteri değin tuz
1 Kg yoğurt
Tencereye su, lapa, pirinç kurutularak ateş üstüne alınır Kaynayınca kazayağı, salmanca, dereotu, maydanoz sırasıyla minik küçük doğranarak ek edilir Sebzeler piştikten sonradan tuz eklenir Ateşten alınır Ateşten alınan karışım buzdolabında veya soğuk bir yerde soğumaya bırakılır Diğer tarafta yoğurt ayrıntılarıyla çarpılır Soğuyan karışım porselen bir kâsede yoğurt ve soğumuş et suyu ile karıştırılır Tuzu eklenir (Fazla karıştırılmaz; çünkü sebzelerin rengi yoğurda çıkabilir) Katı olmuşsa su ek edilir
Not: Kazayağı ve salmancanın her mevsim bulunmaması ayrıca mevsiminde bulunsa bile toplanmasının baskı olması nedeniyle bunların yerine ıspanak kullanılmaktadır
Kelecoş:
1 Dere bardağı bulgur
1 Su bardağı lepe
1 Orta tepe patates ve soğan
5 Tane kurut
2 Yarım kaşık margarin
Tuzlu – 1 tatlı kaşığı pul biber
Tencereye bulgur, lepe konularak pişirilir Patates kare biçiminde ufak minik doğranıp bulgur ve lepe eklenir daha sonra kurut bu karışıma eklenerek kaynatılır Öteki yanda soğan minik küçük kıyılıp yağda kavrulur Pul biber eklenerek pişen çorbanın üstüne gezdirilir
Not: Kurut kış hazırlıkları bölümünde hazırlanmıştır
Ayranaşı:
1 demet emen kömeci
1 demet yarpız
1 demet evelik
6 dal pancar yaprağı
2 kg yoğurt
1 su bardağı bulgur
7 su bardağı su
3 diş sarımsak
4 kaşık un
Tencereye su konularak bulgur kaynatılır Buna ince ince doğranmış bütün otlar ilave edilip en ince ayrıntısına kadar pişirilir 4 kaşık un su da ezilerek karışıma ilave edilir Öteki tarafta ayran hazırlanır sarımsaklar ezilerek ayrana katılır Pişirilen karışıma sonra ayran eklenir Bir iki taşım kaynatılıp ateşten alınır
Taş Köfte:
500 gr kemiksiz et
1 nehir kaşığı sarıkök
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı günebakan yağı
1 nehir kaşığı karabiber
3–4 dal maydanoz
½ kuru soğan
1 dere bardağı lepe
1 dere bardağı pirinç
1 yumurta
1 orta irtifa patates
1 yemek yemek kaşığı margarin
Et vurma taşında tokmakla dövülür (Kıyma olarak da kullanılabilir) Et en ince ayrıntısına kadar dövüldükten sonra salça gündöndü yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur Yoğrulmuş etin üstüne sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan daha sonra tekrar yoğrulur (Köftelerin pişerken dağılmaması için ayrıntılarıyla yoğrulması gerekir) Yoğrulduktan daha sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta irtifa bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir Su kaynayınca köfteler suya ek edilip beş dakika dek kaynatılır Sonradan patatesler 5–6 parçaya bölünerek
Yemeğe eklenir Tuzu da eklenip bir vakit daha kaynatılır Patatesler pişince ateşten alınır
Tavuk Şorva:
1 tavuk
1 orta tepe soğan
1 nehir kaşığı tuz
125 gr margarin
1 Akarsu kaşığı sarıkök
1 orta yükseklik domates
3 sivri biber
1 orta tepe patates
½ su bardağı lepe
1,5 lt su
Ilk Önce tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur Lepe ve su eklenerek alev üstüne alınır İnce ince kıyılmış soğan ve tuzlu, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır Lepenin pişmesi beklenir Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır
İŞKEMBE KAVURMA:
500 gr işkembe
3 orta tepe patates
1 orta doruk soğan
2 adet domates
3 adet sivribiber
2 yemek yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı tuzlu
İşkembe iyice yıkanıp temizlendikten daha sonra kaynar su hazırlanır İşkembe bu suya batırılıp çıkarılarak yeşil kısmı bıçakla kazınarak temizlenir Arınmış işkembe kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılıp tencereye konulur ve haşlanır Öteki yanda ince ince kıyılmış soğan ve biberler, küçük karelere bölünmüş patates ve domatesler bir tencerede margarinle kavrulur sonra haşlanmış işkembe kavrulan karışıma eklenir Patatesler pişince tuzlu ilave edilerek ateşten alınır
CIZDIK:
Bir tedarik koyun kuyruk yağı
Tuz
Koyunun kuyruğu en ince ayrıntısına kadar temizlenir Küçük küçük parçalara kesilip bir tencereye konulur Alev üstüne alınarak kavrulur Tuzu ekledikten sonra rengi pembeleşmeye başlayınca ateşten alınır Ya sıcak tüketilir ya da değişik yemeklerde kullanılır *