Son Konular

Iğdırın Yöresel yemekleri

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
126.019
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.246.498
Iğdırın Bölgesel yemekleri
Yöresel Yemekler
TAŞ KÖFTE
111
TARİFİ:
500 gr kemiksiz et
1 dere kaşığı sarıkök
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı gündöndü yağı
1 akarsu kaşığı karabiber
3–4 dal maydanoz
½ kuru soğan
1 çay bardağı lepe
1 akarsu bardağı pirinç
1 yumurta
1 orta tepe patates
1 yemek yemek kaşığı margarin
Et vurma taşında tokmakla dövülür (Kıyma olarak da kullanılabilir) Et ayrıntılarıyla dövüldükten daha sonra salça günebakan yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur Yoğrulmuş etin üstüne sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan sonra baştan yoğrulur (Köftelerin pişerken dağılmaması için adamakıllı yoğrulması gerekir) Yoğrulduktan sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta boy bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir Su kaynayınca köfteler suya ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır Daha Sonra patatesler 5–6 parçaya bölünerek
Yemege eklenir Tuzu da eklenip bir vakit daha kaynatılır Patatesler pişince ateşten alınır
EKŞİLİ:
131
TARİFİ:
500 gr kemiksiz et
1 Su bardağı lepe
1 domates veya 1 nehir kaşığı salça
5 gr limontuzu
2 su bardağı su
1 çay kaşığı sarıkök
1 yemek kaşığı margarin
Tuz
1 orta zirve kuru soğan ya da yarım demet sebzi "Bölgesel bir ot Et kuşbaşından biraz büyük parçalara ayrılıp tencereye konulur Lepe ve su eklenerek alev üzerine alınır Öteki yanda yağ ile tüm bir soğan kavrulur (Eğer sebzi varsa soğan kullanılmaz sebzi 2 cm büyüklüğünde doğranır ve yağla kavrulur) Kavrulan limontuzu konularak tencereye boşaltılır sonradan salça veya rendelenmiş domates, sarıkök, tuz eklenerek en ince ayrıntısına kadar pişirilir Lepeler pişince ateşten alınır
PAÇA
paca1
TARİFİ:
İnek veya koyun ayakları
1 limon
2 diş sarımsak
Ayaklar kırılarak küçültülür Derileri soyulup temizlenir Eğer tüyler var ise ateşte ütülür Adamakıllı yıkandıktan sonradan düdüklü tencereye ya da büyük bir tencereye yerleştirerek üzerini örtecek dek su ve sarımsağı eklenir Tuzu ilave edilerek, düdüklüde ise ocağa, tencerede ise tandıra yerleştirilir Iyice pişince ateşten alınır Limon sıkılarak servis edilir *
 
Iğdır yöresine ait geleneksel tariflerin paylaşıldığı bu yazıda Taş Köfte, Ekşili ve Paça tarifleri bulunmaktadır.

Taş Köfte tarifinde öncelikle 500 gr kemiksiz et dövülerek kıyma haline getirilmekte ya da kıyma olarak kullanılabilmektedir. Daha sonra ete sarıkök, salça, gündöndü yağı, karabiber, maydanoz, lepe, pirinç gibi malzemeler eklenerek yoğrulur. Yumurta kırıldıktan sonra tekrar yoğrulur ve köfteler hazırlanır. Soğan ve margarin ile kavrulan salça su eklenir ve kaynatılır. Kaynayan suya köfteler eklenerek patateslerle birlikte pişirilir.

Ekşili tarifinde ise kemiksiz et, lepe, domates veya salça, limontuzu, su, sarıkök, margarin, tuz, kuru soğan veya sebze gibi malzemeler kullanılarak bir yemek hazırlanır. Et parçaları ile lepe ve suyun alev üzerinde pişirilmesiyle başlayan tarifte yağda kavrulan soğan, limontuzunun ardından salça veya domates, sarıkök, tuz eklenerek pişirme işlemi tamamlanır.

Paça tarifinde ise inek veya koyun ayakları limon, sarımsak, su, tuz gibi malzemeler kullanılarak yapılan bir yemektir. Ayaklar kırılır, derileri soyulur ve tüyleri varsa ütülerek temizlenir. Yıkanan ayaklar düdüklü tencere veya normal tencereye alınarak su, sarımsak, tuz eklenir ve pişirilir. Limon sıkılarak servis edilir.

Bu yöresel tariflerin hazırlanması ve sunumu yöreye özgü lezzetleri bir araya getirerek damaklarda unutulmaz tatlar bırakmaktadır. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu yemeklerin tüketilmesiyle hem bölgenin kültürüne saygı gösterilmiş olunur hem de lezzetli bir deneyim yaşanır. Afiyet olsun!
 

Modern Perde Sistemleri

nokia n10 özellikleri neler

  1. Konular

    1. 1.282.079
  2. Mesajlar

    1. 1.681.078
  3. Kullanıcılar

    1. 31.951
  4. Son üye

Geri
Üst Alt