haberci
Efsanevi Üye

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, iklim değişikliğinin Türkiye'deki su kaynaklarını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Edirne'deki bir otelde düzenlenen "Uluslararası Taşkın Risk Yönetimi Sempozyumu", Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması İçin Teknik Yardım Projesi" kapsamında gerçekleşti.
Avrupa Birliği ve Türkiye'nin finanse ettiği projenin kapanış etkinliği olan sempozyumda konuşan Afire Sever, Türkiye'nin 25 havzadan oluştuğunu ve bunlardan 5'inin sınır ötesi havzalar olduğunu vurguladı.
Meriç-Ergene Havzası'nın Bulgaristan ve Yunanistan ile paylaşılan sınır ötesi havzalardan biri olduğunu belirten Sever, bu havzanın coğrafi özelliklerine dikkat çekerek, taşkın riskine karşı su yönetim sistemi oluşturulmasının önemini vurguladı.
Su kaynaklarının sürdürülebilirliği için yapılan planlar ve çalışmalar hakkında bilgi veren Sever, Türkiye'nin su stresi altında olduğunu ve iklim değişikliği ile kuraklık gibi faktörlerin su kaynaklarını tehdit ettiğini söyledi.
Ülkenin iklim değişikliğine uyum kapasitesini arttırması gerektiğini belirten Sever, kuraklık, taşkın ve orman yangınları gibi doğal afetlerle mücadele ederken entegre bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Bu zorlu süreçte risklerin analiz edilerek uygun önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.