<
Modoratör
Yeni Üye
Ilaçlar neden farede denenir?
Fareler insan DNA'sına çok yakın bir DNA dizilimine sahip hayvanlar olduğu için deneylerde kullanılır. Yüzde 75 – yüzde 90 benzerlik taşıyan bu DNA dizilimleri, ilaçlar fareler üzerinde test edildiğinde insanlar ile aynı etkiyi vermesini sağlıyor.
Fare ne işe yarar hayvan?
Birçok yabanıl hayvanın en önemli besinlerinden biri olan fareler bu yönleriyle doğal dengeyi koruyan hayvanlar olarak da kabul edilir. Fare hayvanlar âleminin birer üyesi olup kemirgenler içinde incelenen memeli bir hayvandır. Fareler diğer haşerelerden farklı bir yapıya sahiptirler.
Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası ne işe yarar?
Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası ne işe yarar?
Kurul, eğitim faaliyetleri kapsamında, araştırmacılara yönelik "Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Kursu" düzenledi. Kurs, sertifika sahibi olan bilim adamlarının, sağlık bilimleri alanlarında hayvanları kullanarak deney yapmasına imkan veriyor. Sertifikası olmayanların ise deney yapmalarını engelliyor.
Denek farelere ne denir?
Farelerin deneylerde tercih sebebi olmasının bir diğer nedeni de farelerin kolaylıkla genetiğinin değiştirilebilmesidir. Yani bilim insanları farelerdeki belirli genleri inaktif hale getirebilir yani kapatabilir. Bilim insanları bu ayarlanmış fareleri "knockout mice" yani nakavt fareler olarak adlandırırlar.
Hayvan deneyleri güvenilir mi?
İnsan hastalıklarının %2'den azı (%1.16), hayvanlarda görülüyor. Hayvan testleri ve insan sonuçları ancak %5- %25 oranında birbirini tutuyor. Hayvan deneyleri üzerinde başarıya ulaşmış ilaçların %95'i, insan için yararsız olduğu ya da insan için tehlikeli olduğu gerekçesiyle doğrudan atılıyor.
Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Nasıl Alınır?
Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Nasıl Alınır?
Yerel etik kurullar tarafından verilen sertifika eğitim programlarına katılarak program sonunda yapılan sınavdan 100 üzerinden en az 70 puan alanlar, başarılı kabul edilerek "deney hayvanı kullanıcısı" olurlar.
Hadmek ne iş yapar?
MADDE 7 – (1) HADMEK'in görevleri şunlardır: a) Deney hayvanlarının kullanılmasına dair etik ilkeleri belirlemek. b) HADYEK yönergelerini onaylamak ve 21 inci maddeye göre feshetmek. c) HADYEK'lerin bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışıp çalışmadığını denetlemek, yıllık raporlarını değerlendirmek.