- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 6.665
- Meslek
- Webmaster
İmpulsun sınavdan geçiş hızının sinir hücresinde kinden daha yavaş olmasını nasıl açıklarsınız?
Sinir hücreleri bütün uyartıları alamaz. İmpuls oluşabilmesi için, uyartı şiddetinin belli bir düzeyden fazla olması gerekir. Sinir hücrelerinin alabildiği minimum değerdeki uyartı şiddetine "eşik şiddeti " ya da "eşik değer" denir. Eşik şiddetinin altındaki uyarılar impuls oluşturmaz.
İmpuls iletim hızı nelere bağlıdır?
– Miyelin kılıf olarak ifade edilen tabaka içerisinde bulunan yalıtkan kılıf bulunursa impulsun iletim hızı doğal olarak artacaktır. – Sinir liflerinin çapı artarsa iletimin hızı da artar. Bu mantık elektriksel mantığın aynısıdır. Çünkü impuls da elektriksel değişken olduğu için hız aramaktadır.
Ranvier boğum sayısı iletim hızını etkiler mi?
Evet, Ranvier boğumu sayısı ile sinyal iletim hızı arasında bir ilişki vardır; ancak (lisede nasıl öğretildiğinden emin olmamakla birlikte) bu ilişki, lineer (doğrusal) değildir. Yani biri artarken diğeri artar veya biri artarken diğeri azalır denemez.
İmpuls iletimi sırasında glikoz harcanır mı?
İmpuls akson boyunca ilerlerken; glikoz, O2, ATP kullanılır.
İmpuls iletimi nasıl gerçekleşir?
Akson boyunca ilerleyen impuls, akson ucuna geldiğinde sinaptik boşluk adı verilen bir boşluk ile karşılaştığından diğer sinir hücresinin dendrit ucuna hemen geçemez. Sinapslara gelen impuls buradan diğer sinir hücresinin dendrit ucuna kimyasal yolla geçer.
Sinaps nedir ve özellikleri?
Sinaps, nöronların (sinir hücrelerinin) diğer nöronlara ya da kas veya salgı bezleri gibi nöron olmayan hücrelere mesaj iletmesine olanak tanıyan özelleşmiş bağlantı noktaları. Bir motor nöron ile kas hücresi arasındaki kimyasal sinaps, aynı zamanda neuromuscular junction nöromusküler bağlantı olarak adlandırılır.
Bir sinir hücresinin diğer doku hücrelerinden farkı nasıl açıklarsınız?
➜ Sinir hücreleri yenilenemezler ancak doku hücreleri mitoz bölünme ile yenilenebilir veya yeniden oluşabilir. ➜ Sinir sistemi ve endokrin sistem birlikte vücudun tüm işlevlerini kontrol edip düzenler. ➜ Bir sinir impulsunun iletilmesi sırasında polarizasyon ve depolarizasyon durumları meydana gelir.
İmpuls iletimi sırasında sinir hücresinde ne gibi değişiklikler olur?
İmpuls iletimi sırasında sinir hücrelerinde meydana gelen değişiklikler şunlardır: Bir sinir impulsunun iletilmesi sırasında polarizasyon ve depolarizasyon durumları meydana gelir. Depolarizasyon görülen bölgelerde impuls geçtikten sonra, bölge tekrar eski haline gelir.