- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Iran başında kim var?
İran siyasal sistemi 1979'da kabul edilen anayasaya göre oluşturulan birkaç karmaşık yönetim yapısına göre işlemektedir. En yüksek devlet makamı şimdiki Ayetullah Ali Hamaney'in üstlendiği İran dinî liderliğidir (Velayet-i Fakih).
Dini liderler kimler?
Unvanlar
- Alim / Ulema.
- Allame.
- Almami.
- Halife.
- İmam.
- Büyük İmam.
- Ayetullah.
- Büyük Ayetullah.
Iran islam cumhuriyeti yönetim şekli nedir?
Iran islam cumhuriyeti yönetim şekli nedir?
Teokrasiİslam cumhuriyetiParlamenter sistemÜniter DevletBaşkanlık sistemiİran/Hükümet
Iran Başbakanı kimdir?
Iran Başbakanı kimdir?
İran başbakanları, ülkede hükûmetin en üst yönetisi konumundaydı. 1989 yılında Humeyni'nin ölümünün ardından yapılan anayasa refarandumuyla başbakanlık makamı kaldırılmıştır. Son başbakan ise, 3 Ağustos 1989'da makamı bırakan Mir Hüseyin Musavi Hamene olmuştur.
İran'da ilk büyük medeniyeti kuran kimdir?
İran'da ilk büyük medeniyeti MÖ IX. yüzyılda Medler kurdular. MÖ 550'de başka bir İran kavmi olan Persler Medlerin hâkimiyetine son vererek kısa sürede Anadolu'yu ve Mezopotamya'yı ülkelerine kattılar.
İran İslam cumhuriyetini kim kurdu?
İran Devrimi veya İslam Devrimi (Farsça: انقلاب اسلامی, İnkılâb-ı İslâmî), 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.
Islam din adamlarına ne denir?
Islam din adamlarına ne denir?
Din adamı kabul edilebilecek kişilerin kullandığı resmî ve gayriresmî unvanlardan bazıları: İmam, hoca, vâiz (hatip), müftü, şeyh, derviş, molla, ayetullah, şeyhülislam, mutasavvıf, pir, dede, evliya, şaman, rahip, rahibe, haham, peder, aziz, azize, kardinal, patrik, papaz, papa, başpiskopos.
İran hangi yönetim biçimi ile yönetiliyor?
İran hangi yönetim biçimi ile yönetiliyor?
1 Nisan 1979 tarihinde kurulan İran İslam Cumhuriyeti, kendine özgü bir yönetim biçimine sahiptir. Anayasa'da, egemenliğin yasama, yürütme ve yargı organları tarafından, Devrim Rehberi'nin himayesi altında kullanılacağı kayıtlıdır. Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı yürütmenin başıdır.
İran şeriatı nedir?
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), İslam hukuku anlamında Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da farz kabul edilen ibadetler, muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
Iran'da gece hayatı var mı?
Tahran gece hayatı İran'ın yasaları dolayısıyla gizli yaşanmaktadır. Şehirde gizli ev partileri düzenlenmektedir. Bu ev partileri yabancılara kapalıdır. Ancak davetliyseniz ya da ev sahibini tanıyorsanız katılabilirsiniz.
Irak başbakanı kimdir?
Irak başbakanı kimdir?
Mustafa el-KazımiIrak / Başbakan
İran medeniyetini kim kurdu?
İran medeniyetini kim kurdu?
İran'da ilk büyük medeniyeti MÖ IX. yüzyılda Medler kurdular. MÖ 550'de başka bir İran kavmi olan Persler Medlerin hâkimiyetine son vererek kısa sürede Anadolu'yu ve Mezopotamya'yı ülkelerine kattılar. Persler Mısır, Trakya ve Makedonya ile Ege Denizi'ndeki bazı adaları da ele geçirerek sınırlarını genişlettiler.
İran medeniyetini hangi devletler oluşturmuştur?
– İran medeniyetinin temelini arya adındaki kavimler oluşturmuştur. – İran medeniyetinin temsilcileri olan Med ve Persler bu kavimleri meydana getirir. – İlk çağlarda, İran'da kurulmuş olan iki büyük devlet Medler ve Persler olarak karşımıza çıkmaktadır.
İran Şahı nasıl devrildi?
Durumunun ümitsizliğini gören Muhammed Rıza, 16 Ocak 1979'da kesin olarak ülkeyi terk etti; Şahpur Bahtiyar'ın muhalefetle uzlaşma çabaları da sonuçsuz kaldı. Humeyni'nin 1 Şubat 1979'da ülkeye dönüşüyle, son direnci de yıkılan şahlık rejimi çöktü. 1 Nisan 1979'da yapılan halk oylamasıyla, İran ilan edildi.