<
Modoratör
Yeni Üye
Isı ile oluşan yanıklarda yapılan ilk yardım işlemleri nelerdir?
Isı ile oluşan yanıklarda ilkyardım işlemleri nedir?
- Kişi hala yanıyorsa paniğe engel olunur, koşması engellenir,
- Hasta/yaralının üzeri battaniye ya da bir örtü ile kapatılır ve yuvarlanması sağlanır,
- Yaşam belirtileri değerlendirilir (ABC),
- Solunum yolunun etkilenip etkilenmediği kontrol edilir,
Sıcak çarpmasında ilk yardım nasıl yapılır?
Sıcak çarpmasında ilk yardım nasıl yapılır?
Sıcak çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Hasta serin ve havadar bir yere alınır,
- Giysiler çıkarılır,
- Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir,
- Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir.
Yanık olan yer su toplarsa ne yapmalı?
Derece yanık: Şiddeti ağrı ve su toplayan baloncuklar görülür. Bu baloncuklar hekim tarafından patlatılır ama üzerindeki deri pansuman olarak korunur. Bu tipte genellikle kapalı pansuman yapılır ve 2-3 günde bir değiştirilir. İyileşmeyi hızlandırmak için hidrojeller, kolloidler gibi pansuman malzemeleri kullanılabilir.
Yanan bir kişiyi görürseniz ne yapılır?
Yanan bir kişiyi görürseniz ne yapılır?
Yaralının kıyafetleri çıkarılarak yanığa neden olan kimyasalın deriye temas etmemesi sağlanır. Yanan bölge en az yarım saat, basınçsız akan soğuk su ile yıkanır. Hasta uygun bir örtü ile örtüldükten sonra 112 acil yardım aranarak tıbbi yarım istenir.
Yanık acısına ne iyi gelir?
Aşağıda yanık acısını geçirebilecek ve yanığın mikrop kapmasını engelleyebilecek evde yapılabilen müdahaleler sıralanmaktadır.
- Buzlu olmayan soğuk su.
- Serin kompresler.
- Antibiyotikli merhemler.
- Aloe vera.
- Bal.
- Güneşe maruz kalımı azaltmak.
- Kabarcıklara dokunmamak.
- Hafif bir ağrı kesici almak.
Güneş çarpmasında ne yapmak lazım?
Güneş çarpmasında ne yapmak lazım?
Güneş çarpmasına maruz kalan kişi hemen serin olan bir yere alınarak üzerinde sıkı giysiler varsa gevşetilir ve kusma riskine karşı yan yatırılır. Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına göğsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir.
Sıcak su dökülünce ne yapmalı?
Yanık kaynağı ile teması olabildiğince çabuk durdurulmalıdır. Şayet dökülen kaynar su giysiler üzerine dökülmüşse, cilde yapışmadığı sürece bir an önce çıkartılmalıdır. Cildi en az 10 dakika soğuk suyla soğutulmalıdır. Yanan cilde yağ veya başka herhangi bir madde kesinlikle sürülmemelidir.
Sıcak su yanığına ne yapmalı?
Sıcak su yanığına ne yapmalı?
Sıcak su, buhar veya çay nedeniyle oluşan ufak yanıklar için patates suyu uygulaması yapılabilir. Bunun için yanık oluşan bölgede patates suyunu veya rendesini 15 dakika sürüp bekletilebilir. Ayrıca aloe vera da cildi yatıştırıp iyileşmesine yardımcı olabileceği için tercih edilebilir.