Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Modoratör

Islam dinine gore otopsi yapilmasi dogru mudur?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Islam dinine göre otopsi yapılması doğru mudur?​

İlk otopsi tarihini çeşitli kaynaklar değişik yıllar olarak vermektedir (17 -19j. islam dininde Kur’an’da otopsi yapılmıyacağma dair her hangi bir kayıt olmamasına rağmen, şeyhülislamlar otopsiye izin vermemişler dir.

Otopsiyi kim kazandırdı?​

Otopsiyi kim kazandırdı?
Ancak o yüzyılda, 1566’da Ambrois Pare Paris’te ilk otopsiyi yaparak[6] adlî tıbbın babası unvanını almıştır.

Otopsi ötenazi nedir?​

Ötenazi sözlükte kolay ölüm, hızlı ölüm gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise, tıbben tedavisi olmayan ve sürekli acı veren bir hastalığa yakalanmış kimsenin hayatına kendisinin ya da hukuki temsilcisinin izni ile son verilmesidir. Ötenazi, hastanın yaşamına kasıtlı olarak son vermektir.

Haram maddelerle tedavide islam dininin verdiği hüküm nedir?​

Haram maddelerle tedavide islam dininin verdiği hüküm nedir?
Açlıktan veya susuzluktan ölecek duruma gelmiş bir kimsenin haram bir maddeyi yemesi veya içmesi helâl kılınmıştır; zira bu maddenin onun durumuna çare olacağı kesindir ve bundan başka bir seçeneği yoktur.
Türkiyede ilk otopsiyi kim yaptı?​
Osmanlı Devletinde ilk otopsi 1843 yılında Dr. Bernard tarafından yapılmıştır.

Dünyada ilk adli tıp uzmanı olarak kabul edilen kişi kimdir?​

Dünyada ilk adli tıp uzmanı olarak kabul edilen kişi kimdir?
M.Ö. 3000 yıllarında Mısır’da başyargıç Pharaoh Zoser’in özel hekimi olan İmhotep aynı zamanda ilk adli tıp uzmanı olarak kabul edilmek- tedir. Bugün için adli tıbbı ilgilendirebilecek ilk belgeler eski hukuk belgelerinin içinde yer almaktadır.

Ötenazi islam dinine uygun mudur?​

“Ötanazi caiz midir?” sorusuna Diyanet şu yanıtı verdi: “Tıbbi verilere göre yaşama umudu kalmamış ve şiddetli acılar hisseden bir insanın hayatına bir başkanını eliyle son verilmesi olan ötanazi talepte bulunun kişi açısından intihar, bunu yapan açısından cinayettir.

Haram maddelerle tedavinin hükmü nedir?​

Haram maddelerle tedavinin hükmü nedir?
Fakihler, haram ve necis maddelerin yerini tutacak helâl ve temiz maddelerin varlığı ve hayatî tehlike bulunmaması durumunda bu tür nesnelerle tedavinin câiz olmadığı hususunda görüş birliğine varmıştır.
 
İslam dinine göre otopsi yapılması konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Kur'an'da açıkça otopsi yapılmasına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak şeyhülislamların otopsiye izin vermediği bilinmektedir. Otopsinin tıp alanındaki gelişmelere katkı sağladığı ve insan anatomisi hakkında önemli bilgiler verdiği de unutulmamalıdır.

Otopsiyi tıp alanına kazandıran kişi olarak Ambrois Pare gösterilmektedir. 1566 yılında Paris'te ilk otopsiyi yaparak adli tıbbın babası unvanını almıştır. Adli tıp, suç ve ölümle ilgili soruşturmaları yürüten ve tıbbi bilgiyi hukukla birleştiren bir alandır.

Ötenazi, tıbben tedavisi olmayan ve sürekli acı veren bir hastalığa sahip kişinin hayatına hukuki izinle son verilmesi anlamına gelmektedir. İslam dinine göre ötenazi caiz değildir. Diyanet, tıbbi verilere göre yaşama umudu kalmamış bir insanın hayatına eliyle son verilmesinin intihar veya cinayet olduğunu belirtmektedir.

Haram maddelerle tedavi konusunda ise fakihlerin genel görüşü, haram ve necis maddelerin yerini tutacak helal ve temiz maddelerin bulunması durumunda tedavinin câiz olduğu yönündedir. Ancak hayati tehlike söz konusu ise haram maddelerin kullanılması uygun görülmektedir. Dinimiz, insan hayatını korumayı ve iyileştirmeyi esas alır.

Otopsi, ötenazi ve tedavi konuları oldukça önemli ve hassas konulardır. Bu konularda dinimizin prensipleri, tıbbi etik kurallar ve hukuki mevzuat göz önünde bulundurularak insan hayatına saygı çerçevesinde hareket edilmelidir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri