haberci
Efsanevi Üye

İstanbul Valiliği, 23 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında ormanlık alanlara mangal, tüp kullanımı ve nargile gibi sebeplerle ateş yakmanın yasaklandığını duyurdu. Yaz mevsimiyle birlikte ormanlık alanlarda insan ve araç trafiğinde artış yaşandığına dikkat çeken valilik, bu durumun orman yangını riskini artırdığını belirtti.
Kentin genelindeki ormanlık bölgelere girişlerde, mangal, tüp kullanımı, nargile gibi etkinliklerle ateş yakmanın 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince yasaklandığı kaydedildi. Ancak piknik-mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında mangal-piknik yapmanın, spor yapmanın herhangi bir kısıtlamanın olmadığı vurgulandı.
Valilik, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişkisi olmayan köylerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve bitki örtüsünün yakılmasının yasaklandığını açıkladı. Ayrıca, enerji nakil hatlarıyla ilgili kuruluşların ormanlık alanlardan geçen bölümlerde gerekli bakımları yaparak yangın riskine karşı tedbir almaları gerektiği belirtildi.
Tüm belediyelerin, çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacağı ve yangın riskine karşı hazır bulunduracakları iş makineleriyle (dozer, loder, kepçe) müdahale edecekleri ifade edildi. Ormanlık alanda sokak hayvanlarını beslemek isteyenlerin ilgili güvenlik birimlerine bilgi vermesi ve izin alması gerektiği belirtildi. Ayrıca kaymakamlıklar ve Orman Bölge Müdürlükleri tarafından denetim ekipleri oluşturularak yangın riskine karşı gözetim ve denetim yapılacağı kaydedildi.
6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu'na aykırı hareket edenler hakkında gerekli idari ve adli işlemlerin yapılacağı belirtildi. Bu önlemlerin, orman yangınlarının önlenmesi ve kontrol altına alınması için alındığı vurgulandı.