Modoratör
Yeni Üye
İthalatta neden KDV ödenir?
İthalata konu eşyanın bedeline taşıma bedeli, taşımaya yönelik sigorta, ithali sırasında ödenen vergiler/resimler/harçlar, vergilenmemiş her türlü giderler (liman masrafları, yükleme-boşaltma maliyetleri) ekleniyor ve bu tutar üzerinden KDV hesaplanıyor.
İthalatta KDV matrahı nasıl belirlenir?
KDV Matrahı = CIF Bedeli + Diğer Giderler + Gümrük Vergisi Tutarı + Özel Tüketim Vergisi Tutarı İthal edilen malın CIF bedeli 280.000 TL, Diğer giderler 10.000 TL, Gümrük Vergisi14.000 TL, Özel Tüketim Vergisi 30.400 TL'dir.
İthalatta KDV nereye ödenir?
İthalatta KDV nereye ödenir?
KDV Kanunu'nun 40, 41, 43 ve 46. maddelerine göre ithalatta alınan KDV, gümrük giriş beyannamesi ile mükellefiyetinin başladığı anda ilgili gümrük idaresine beyan edilir, ilgili gümrük idaresince tarh olunur, gümrük vergisiyle birlikte ve aynı zamanda ödenir.
İthalat beyannamesinde KDV matrahına neler dahildir?
İthalat beyannamesinde KDV matrahına neler dahildir?
İthalat KDV matrahı tespit edilirken, yukarıda açıklandığı şekilde belirlenen gümrük kıymetine, ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar dahil edilir. Bunlar, gümrük vergisi ve belediye payı, rıhtım resmi, damga resmi ve benzeri ithalat işlemi nedeniyle ortaya çıkan yükümlülüklerdir.
İthal edilen üründe KDV olur mu?
Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK) hükümleri uyarınca, mal ithalatı işlemi katma değer vergisine (KDV'ye) tabi bulunmaktadır. İthalatta KDV gümrük idaresince alınması nedeniyle Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamına girmemektedir (VUK m. 2).
Ithalatta ÖTV KDV matrahına girer mi?
İthalde alınan KDV'nin matrahına özel tüketim vergisi de girdiğinden, ÖTV matrahı hesaplamasında bulunan KDV matrahına özel tüketim vergisi dâhil edilmemektedir.
KDV matrahı nasıl hesaplanır?
KDV matrahı nasıl hesaplanır?
KDV'den matrah hesaplamak için KDV tutarını bilmek gerekir. Diğer bilmemiz gereken ise KDV oranıdır. Örnek: Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100) şeklindedir. Örneğin, yüzde 18 KDV oranı ile 100 lira ödenmişse matrah 100 / (18/100) işleminden 555,56 Türk Lirası'dır.
Gümrükte KDV ödeniyor mu?
Gümrükte KDV ödeniyor mu?
KDVK'nın 21'inci maddesi, ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve payların ithalde alınan katma değer vergisinin matrahına dahil olacağını hükme bağlamıştır. Bu hüküm gereğince, gümrük vergisi katma değer vergisinin matrahına dahil bulunmaktadır.
Gümrükte KDV nasıl ödenir?
Vergilerin ödenmesi Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Ithalatta KDV matrahı nedir?
KDVK'nın 21'inci maddesi gereğince, ithalatta katma değer vergisi matrahı ithal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan değeri ile hesaplanan gümrük vergisinin toplamından oluşur.
İthal KDV nedir?
İthal KDV nedir?
Ithalatta KDV ne kadar?
Ithalatta KDV ne kadar?
KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin "B" bölümünün 22 nci sırasında "8471.80.00.00.00 otomatik bilgi işlem makinalarının diğer birimleri" GTİP No.lu eşya yer almadığından, söz konusu eşyanın ithal ve teslimi genel oranda (%18) KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Ithalatta KDV iadesi var mı?
İthal Edilen Mallar İçin KDV iadesi Alınabilir mi? Cevap: İthal edilen ve genel oranda vergi uygulanarak yurtiçinde satışı gerçekleştirilen ürünler için gümrükte ödenen ve indirimle giderilemeyen KDV'nin iadesi olmaz. Ancak, devreden KDV olarak kayıtlara alınabilir.