Modoratör
Efsanevi Üye
Iyi çiğ süt nasıl anlaşılır?
Çiğ süt bozulmaya başladığında tadında ve kokusunda değişmeler olur. Sütte mandırayı andıran ağır bir koku varsa ve tadında acılık veya ekşime varsa bozulmuş demektir.
Çiğ süt kalitesi nasıl ölçülür?
Süt teknolojisinde pH ölçümü asitliğin gelişebileceği her durumda tespit edilmelidir. Çünkü pH değeri ürünün kalitesi ve randımanı hakkında ip uçları verir. Sütün pH değeri, özel indikatör kağıtlarıyla kolorimetrik veya bir pH metreyle elektrometrik yöntemlerle belirlenir. En yaygın olarak pH metre kullanılır.
Sütte fosfataz testi nasıl yapılır?
Deneyin Yapılışı Bir tüpün içerisine 5 mL buffer substrat çözeltisi koyulur. Üzerine 1 mL süt örneği ilave edilerek karıştırılır. 37-38ºC'lik su banyosuna yerleştirilir. 2 saat boyunca karıştırılarak bekletirlir. Bu süre sonunda fosfataz enzimi varsa sarı renkli olan p-nitrofenol serbest hale geçerek açığa çıkar.
Sütün kalitesi neye göre belirlenir?
Sütün kalitesi neye göre belirlenir?
Sütün kalitesi ile ilgili en önemli ana parametreler; esas olarak asitlik, yoğunluk, kuru madde, yağ, toplam protein, kazein, serum proteini, laktoz ve mineral madde içeriğidir (Sezgin ve ark. 2010). Farklı kaynaklardan elde edilen sütlerin kalite özellikleri de değişkenlik göstermektedir.
Çiğ süt analizi nasıl yapılır?
Çiğ süt analizi nasıl yapılır?
Duyusal testler: Sütün rengine, tat ve kokusuna, yapı ve görünüşüne bakılarak yapılır. Çiğ sütlerde duyusal testler sağımdan sonra en geç 24 saat içerisinde yapılmalıdır. Tat kontrolü yapılmadan önce, herhangi bir enfeksiyonu önlemek amacıyla örnek 70oC'de 30 dakika ısıl işleme tabi tutulmalı ve sonra soğutulmalıdır.
Inek sütünün kalitesi nasıl anlaşılır?
Sütteki somatik hücre sayısı (SHS) 500.000 adet/ml değerini aşmamalıdır. Sütün toplam canlı bakteri sayısı 100.000 adet/ml değerinin altında olmalıdır. Süt kalıntı maddeler içermemelidir. Sütün donma noktası -0,515°C değerinin altında olmalı, yani süte su katılmamalıdır.
Sütün orjinal olduğu nasıl anlaşılır?
Süt kısa zamanda bozulabilen bir içecektir, ve bozuk süt içmek ciddi zehirlenmelere yol açabilir. sütün bozuk olup olmadığını anlamak için önce bir tencereye koyulur, ve ateşte kaynayana kadar karıştırarak ısıtılır, süt dibine çöküyor ve topak topak oluyorsa yani çökelek haline geliyorsa bozuk demektir.