İzmir'de altın damlayan ağaç sayısı artıyor

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
126.203
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.251.356
İzmir'de altın damlayan ağaç sayısı artıyor

İzmir'de "altın damlayan ağaç" sayısı 15 yılda 100 kat arttı. Türkiye'de yalnızca Çeşme yarımadasında yetişen ve bir süre önce "yok" denebilecek aşamaya gelen sakız ağacı sayısı, son yıllardaki çalışmalarla 100 bine ulaştı.

68cd6ab898e05597__w1200xh830.jpg

68cd6ab7d1a5c653__w1200xh823.jpg

68cd6ab880ae7560__w1200xh817.jpg

68cd6ab90adf9981__w1200xh822.jpg

68cd6ab891390465__w1200xh844.jpg

68cd6ab912266668__w1200xh834.jpg

68cd6ab887ed8902__w1200xh841.jpg

68cd6ab9901c4680__w1200xh812.jpg

68cd6ab88068f103__w1200xh798.jpg

68cd6ab89411d891__w1200xh809.jpg


Ürünlerinden damla sakızı üretilen sakız ağaçları yok olma tehlikesi altında iken, yapılan iyileştirme çalışmaları ise tekrar eski verimine kavuşmak üzere.

Ticari değeri nedeniyle"altın damlayan ağaç"olarak nitelendirilen, ancak"yok"denebilecek kadar azalan sakız ağacı varlığı, son yıllarda yürütülen çalışmalarla 100 kat arttı.

Dünyada sadece Ege Denizi'ndeki Sakız Adası ile İzmir'deki Çeşme yarımadasında yetiştiği bilinen sakız ağacından elde edilen damla sakızı, tıp, gıda, kozmetik gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor.

DEĞERİ NEDENİ İLE "ALTIN" OLARAK ANILIYOR

Ticari değeri nedeniyle "altın damlayan ağaç" olarak bilinen sakız ağacının Türkiye'deki varlığı, 2010 yılında yaklaşık 1000 ağaca geriledi.

Geçmişi binlerce yılı aşan ağacın yaşatılması ve ticari olarak fayda sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetim ve üreticiler tarafından ağaç sayısını artırma çalışmaları yürüttü.

Sakız ağacının tohumdan yetişmemesi nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığınca üretilen fidanlar, orman yangınlarında zarar gören alanlara dikildi, ayrıca arazi sahibi üreticilere dağıtıldı.

AĞAÇ SAYISI 100 KART ARTTI

Böylelikle, kentte 2010'da 1.000 civarında olan sakız ağacı sayısı 15 yıl sonra bugün 100 bini aştı.

Ağaçtaki damla sakızı, çeşitli işlemlerle hasat ediliyor.

Üreticiler, haziran ayında sakız ağaçlarının altına kireç seriyor. Daha sonra sakız ağacının gövdesine çizik atılarak ağacın öz suyunun kirecin üzerinde birikmesi bekleniyor. Damla damla biriken öz sular kirecin üzerinde kristalize oluyor. Katılaşan öz su, kireçten ayrıştırılıyor.

Akan damlaların oluşturduğu hasat süreci eylül ayına kadar sürüyor.

"KİLOGRAMI 20 BİN LİRA"

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, sakız ağacının Anadolu'nun kadim bitkisi olduğunu, Anadolu'da tarih boyunca tıbbi ve yemeklerde aroma katıcı olarak kullanıldığını söyledi.

Türkiye'deki damla sakızı ihtiyacının karşılanması amacıyla çalışmaların sürdüğünü ifade eden Şahin,"Çeşme damla sakızının coğrafi işareti alındı, şu anda Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret alınmasıyla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Hem tıbbi hem aroma katıcı olarak kullanıyoruz, ilaç sanayisinde de ileri seviyede. Kendi ihtiyacımızı karşılama hedefindeyiz ve ihracata gidebilmesi için de elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Şu anda ihtiyacımızın çok altında üretimimiz var ve kadim olan bitkiyi bir dönem unutmuşuz. Damla sakızının değerli bir ürün olduğunun farkındayız."diye konuştu.

250 KİLO SAKIZ ÜRETİLİYOR

Şahin, şunları kaydetti:

İLK HASAT HEYECANI

Çeşme ilçesi Ovacık Mahallesi'nde damla sakızı üreten Musa Yalçın ise İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde damla sakızı yetiştirmek için eğitim aldığını, 6 yıl önce 3 dönümlük arazisine 70 sakız ağacı diktiğini belirtti.

Bu yıl ilk kez hasat yaptığını ve 13 kilogram sakız elde edeceğini anlatan Yalçın,"Sakız ağacıyla atıl araziyi ağaçlandırarak verimli hale getiriyorsunuz. Sakız ağacı su istemediği için de suyu koruyoruz."ifadelerini kullandı.
 

Diyarbakır'da AK Partili vekil ile DEM Partili vekil kucaklaştı

  1. Konular

    1. 1.282.347
  2. Mesajlar

    1. 1.682.478
  3. Kullanıcılar

    1. 32.051
  4. Son üye

Geri
Üst Alt