Japonların suşi susamı Muğla Gökova'dan

<
Puan 38
Çözümler 0
Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
125.972
Tepkime puanı
4
Puan
38
habercihaberci doğrulanmış üyedir.
Japonların suşi susamı Muğla Gökova'dan

Japonların dünyanın en lüks restoranlarında yaptıkları suşi yemeğinde kullandıkları Gökova Susamı, iklim şartlarının elverişli gitmesi nedeniyle rekoltenin bu yıl geçtiğimiz yıllardan daha fazla bekleniyor.

68c8292c0458a303__w1200xh675.jpg

68c8292cda5ed472__w1200xh675.jpg

68c8292d3aefc479__w1200xh756.jpg

68c8292dd4ea4571__w1200xh675.jpg

68c8292bcda12765__w1200xh675.jpg

68c8292c25052533__w1200xh675.jpg

68c8292b8c14c846__w1200xh675.jpg

68c8292c6fdb1708__w1200xh675.jpg

68c8292bc6d38503__w1200xh675.jpg


Muğla'nın dünyaca ünlü mavi yolculuk rotası Gökova Körfezi uç noktasında yer alan Akçapınar ve Akyaka sınırlarındaki ovada yetişen sarı susam hasadı için söküm çalışmaları devam ediyor.

Gökova susamı, altın sarısı rengi, aroması ve içinde barındırdığı tadı ile özellikle Japonlar tarafından büyük rağbet görüyor.

Gökova Körfezi'nden esen iyotlu rüzgar ile aroması daha da artan Gökova susamında hasat sabah erken saatlerde başlıyor. Çalıştıracak işçi bulmakta zorlanan susam üreticileri, dönüşümlü olarak hasat yaparak ürün elde ediyor.

HASAT AĞUSTOS-EYLÜL AYLARINDA

Sulama yapılmayan, gübre verilmeyen tamamen geleneksel yöntemlerle elde edilen Gökova susamında söküm çalışmaları ağustos ayının onlarında başlıyor ve eylül ayının ortalarına kadar devam ediyor. Geleneksel yöntemler ile elle tarladan sökülen susam fideleri, düzgün bir şekilde istiflendikten sonra güneşte kuramaya bırakılıyor.

ALTIN SUSAM

Gökova'nın altı susamında en önemli safha ise kuramaya bırakılan altın sarısı susamların yuvalarından çıkarılması ile başlıyor. Susamlar bu aşamada da yine elle silkelenerek rüzgarın da etkisi ile hasadı yine tarlada yapılıyor.

"İŞÇİ SIKINTISI YAŞIYORUZ"

İşçi bulmakta zorlandıklarını belirten susam üreticisi Ayşe Akyüz,"Şimdi yoluyoruz, 21 gün sonra silkeliyoruz. Hasatımız başladı. İşçi sıkıntısı oluyor, dışarıdan getirtiyoruz işçileri. Evet, burada fazla gelmiyorlar yani. Biz kendimiz yapıyoruz. Kilosu geçen sene 150 liradan açılmıştı. Bu sene bilmiyorum. Aslında bizleri kurtarmıyor. Şöyle, tarlanın icarı 2 bin lira. Ama alıp satanlar daha fazla kazanıyor bence."dedi.

"JAPONLAR ALIYOR"

Gökova susamının en büyük taliplisinin Japonlar olduğunu belirten Adem Akyüz, "Yağlı diye çok tutuluyor bizim buranın susamı. Birinci susam derler. Tacirler geldiği zaman. İlaç yok. Susuz susam. Çiğ yağıyor geceleri meltem esiyor. Evet, Japonya'ya gidiyor. Her yer gidiyor bizim buranın susamı. Türkiye'nin her yerine gidiyor. Balığın üstüne kullanıyorlar Japonlar. Suşi yapıyorlar. Balığın üstüne, çiğ balığın üstünde kullanıyorlar. Ondan alıyorlar bizim buranın susamını."dedi.
 

Ordu'da otomobilin çarptığı kadın 2 aylık yaşam mücadelesini kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'da önemli temaslarda bulundu

Geri
Üst