Son Konular

Kabe ortusu nerde nasıl hazırlanır

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Kabe Ortusu Nerede Nasıl Hazırlanıyor

Allah'ın evi Kabe'nin her yıl değişen ortusunu hazırlamak icin bir yıl boyunca ozel eğitimli 200 dokuma ustası calışıyor

Altın suyuna batırılmış gumuş ipliklerle işlemesi ve dokumaları yapılan Kabe ortusu icin bu yıl 20 milyon riyal (yaklaşık 85 milyon YTL) para harcandı

Bu yıl hazırlanan ortu, Peygamberimiz zamanından beri Kabe ortusu ve Kabe anahtarını elinde bulunduran Kureyş Kabilesi'nin Şeybe Kolu'nun en yaşlı uyelerinden Abdulaziz Şeybi'ye sembolik bir torenle teslim edildi

Mescidi Haram ve Ravzayı Mutahhara'nın sorumlusu Salih Huseyin Şeybi'ye dokunan Kabe parcalarından birini Mekke'nin Ummul Ceyde mevkiinde bulunan fabrikada teslim etti Kabe ortusu Arefe gunu Şeybe ailesi tarafından değişiklik icin Suud yetkililerine verilecek Kabe ortu ve anahtarı 14 asır boyunca Şeybe ailesine teslim ediliyor Bu konuda Peygamber efendimizin şu hadisi şerifi bulunuyor: Şeybe ailesinden Kabe ortu ve anahtarını ancak zalimler alır

Kabe ortusu 16 parcadan oluşuyor Kumaşı ve dokuma iplikleri ozel olarak secilen ortunun dokunmasında 200 usta calışıyor Ozel ihtisas sahibi ustalar ozenle seciliyor Kabe ortusunun yuksekliği 14 metreden oluşurken en olculeri değişiyor Ruknu Yemani ile Hacerul Esved arasındaki bolum 10 metre 29 santim, Kabe Kapısı'nın olduğu bolum 11 metre 82 santim, Altınoluk tarafı 10 metre 30 santim, İbrahim kapısı olarak nitelendirilen bolum ise 12 metre 15 santimden oluşuyor

Kabe'nin kumaşı bir seferde siyahlaştırılmıyor Once kırmızı, ardından yeşile boyunan kumaş daha sonra siyaha boyanıyor Kabe ortusunde siyah dokuma kabartmalar da bulunuyor Bu kabartmalarda Allah'ın 99 isminin yanı sıra, kelimei tevhid, tesbih ifadeleri yer alıyor Kabe ortusunun ustten ucte birlik bolumunde ise 47 metre uzunluğunda kuşak bulunuyor Burada Hac ibadeti ile ilgili Kur'an ayetleri bulunuyor Bu ayetler altın suyuna batırılmış gumuş ipliklerle işleniyor

S

İstişarenin dindeki yeri nedir?

S

Kur'an-ı Kerim ne zaman bir araya getirilmiştir?

1. Konular

1. 1.282.405
  2. Mesajlar

1. 1.682.584
  3. Kullanıcılar

1. 32.066
  4. Son üye

Geri
Üst Alt