haberci
Efsanevi Üye

Türkiye'de Otomotiv Satış Sonrası Sektöründe Kadın Girişimciler İçin Yeni Fırsatlar
Son raporlara göre, Türkiye'de otomotiv satış sonrası sektörü hızla büyümeye devam ediyor. Binek ve hafif ticari araçlar da dahil olmak üzere araç bakım pazarı, 2023 yılında 6,466 milyar dolar seviyesine ulaştı. Uzmanlar, bu pazarın 2028 yılına kadar yüzde 21 büyüyerek 7,877 milyar dolara çıkmasını bekliyor. Ağır ticari araçlar da dikkate alındığında ise sektörün toplam büyüklüğünün 8,85 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor. Bu büyüme, sektördeki istihdam ve girişimcilik potansiyelinin arttığını gösteriyor. Ayrıca, bu artış sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Özellikle kadın girişimciler için sektörde yeni fırsat kapıları açılıyor.
Kadın Girişimciliğinin Önündeki Engelleri Kaldırmak
Rapora göre, şu anda sektörde çalışan kadınların oranı hala yüzde 14'ün altında bulunuyor. Bowax yatırımcısı Çiğdem Akova, bu oranın artırılması gerektiğini vurgulayarak, sektörde sürdürülebilir başarıya ulaşmanın sadece yatırımla değil, doğru bilgi ve uygulamalarla desteklenen bir sistemle mümkün olduğunu belirtiyor. Akova, kadınların sektöre daha fazla katılımını teşvik eden yapıların, otomotiv satış sonrası hizmetlerini daha sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirdiğini dile getiriyor. Eğitim odaklı yapılar, sadece kadınlar için değil, tüm girişimciler için başarıyı destekleyen bir zemin oluşturuyor. Bowax Akademi ise özel olarak kadın girişimcilere yönelik eğitim programları sunarak, teknik becerileri artırmanın yanı sıra iş modeli konusunda da destek sağlıyor. Bu sayede kadın girişimciler, sektöre adım atarken aynı zamanda istihdam yaratma fırsatı buluyor.
Sektördeki Kadın Girişimcilerin Geleceği
İlerleyen yıllarda sektördeki kadın girişimci ve çalışan sayısının artması bekleniyor. Kadınların sektöre daha fazla entegre olması, sektörün daha çeşitli ve yenilikçi bir yapıya kavuşmasını sağlayacak. Özellikle eğitim ve destek programlarına verilen önem, sektördeki kadınların güçlenmesine ve başarılı olmalarına yardımcı olacak. Bu sayede sektördeki çeşitlilik artacak ve daha kapsayıcı bir iş ortamı oluşturulacak. Kadın girişimcilerin sektördeki varlığı, sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda toplumsal açıdan da büyük bir dönüşümü tetikleyecek. Bu nedenle sektördeki kadın girişimcilerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi, sektörün geleceği açısından büyük önem taşıyor.