Modoratör
Efsanevi Üye
Kadınların geçmişten bugüne hak ve özgürlüklerinde ne gibi değişiklikler olmuştur?
1925 yılında Kıyafet Kanunu ve 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların yasal statüsü değişmiş, kadına hem aile içinde hem de bir birey olarak eşit haklar tanınmıştır. Kadınlara 1930'da yerel, 1934'de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Kadın hareketi ilk ne zaman başladı?
Kadın hareketi ilk ne zaman başladı?
Modern kadın hakları hareketi. Modern kadın hareketleri veya kadın hakları hareketinin ilk dalgası (19. yüzyılın ortasından 20. yüzyılın başına kadar) kadınların oy, meslek sahibi olma ve eğitim hakkı gibi temel siyasi ve sivil hakları için yeni bir ahlak prensibine sahip bir toplum için savaşmıştır.
Kadın hakları nelerdir maddeler halinde kısaca?
Kadının insan hakları şunlardır: * Kadının evlilikle ilgili hakları: İstediği kişiyle evlenme hakkı, eşit miras hakkı, evlilik içinde cinsel birleşmeyi reddetme hakkı, şiddete maruz kalmama hakkı, kendi malına sahip olma hakkı, kumayı reddetme hakkı, resmi nikâh hakkı.
Türkiye'de kadın hareketi tarihi değişen bir şey var mı?
Türkiye'de kadın hareketi tarihi değişen bir şey var mı?
Türkiye'deki kadın hareketinde en önemli dönemlerden biri Birinci Meşrutiyetten Cumhuriyetin ilanı olan döneme kadar devam eden süre içinde görülmüştür. Bu dönemi "kadınların kamusal alanda sosyal aktör olma" evresi olarak tanımlamak mümkündür.
Türk kadınına eşit haklar hangisi ile verilmeye başlanmıştır?
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte kadınların kamusal alana girmesini sağlayan yasal ve yapısal reformlar hızlandı. Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun 3 Mart 1924'te çıkarılmasıyla tüm eğitim kurumları Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlanırken, kızlar da erkeklerle eşit haklarla eğitim görmeye başladı.
Kadın-erkek eşitliği hangi tür eşitlik?
Kadın-erkek eşitliği hangi tür eşitlik?
42 Anayasa'nın "kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesi şu şekildedir; "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir.