Kadir Gecesi,
İslam inancına göre bin aydan daha hayırlı kabul edilen, manevi değeri yüksek bir gecedir. Bu özel gecede yapılan ibadetlerin ve duaların kabul olması beklenir. Hatim duası da bu önemli gecede yapılması gereken ibadetlerden biridir. Hatim duası,
Kur'an-ı Kerim'in tamamlanmasının ardından yapılan dua olarak bilinir. Okunan duaların sevabının paylaşılması ve kabul görmesi niyetiyle gerçekleştirilen bu dua, Kadir Gecesi'nin feyzinden yararlanmanın bir yolu olarak kabul edilir.
Kadir Gecesi'nin anlamına uygun olarak hatim duasını yapmak isteyenler için, duanın Arapça-Türkçe okunuşu ve anlamı oldukça önemlidir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilen hatim duası şu şekildedir:
"Bu Kuran, bir insanı irşad ve hidayete çağırmaktan başka bir şey değil, müşriklerin en zalim olanını sapıklıklarından dolayı uyarmandır.
Allah'ın birliğine, peygamberin risaletine, kabirlerin sorgulanmasına ve ecir-ceza mucizevsiz şekliyle bir araya getirilmişlerle bir araya getirileceğine yemin ederim. Bil ki
Allah senin ibadetini gözetmektedir."
Kadir Gecesi'nde hatim duası yapacak olanlar, bu duayı okuduktan sonra istedikleri ek duaları da ekleyebilirler. Özellikle Yüce
Allah'tan af, mağfiret,
sağlık, huzur, bereket gibi isteklerde bulunmak uygun olacaktır. Bu özel gecede yapılan duaların ve ibadetlerin kabul olması niyetiyle, temiz bir kalple ve samimiyetle yapılan duaların en güçlü şekilde kabul olacağına inanılır. Kadir Gecesi'nde yapılacak olan hatim duası, manevi anlamı yüksek, bereketli bir ibadet olarak kabul edilir.