haberci
Efsanevi Üye

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) işbirliğiyle düzenlenen "Bilim Kafe" etkinliği, kanser tedavisindeki son teknolojiler ve tıpta yapay zeka konularını masaya yatırdı.
Serdivan Kent Müzesi'nde gerçekleşen etkinlikte, SUBÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız, "Kanser Tedavisindeki Son Teknolojiler" başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, aynı bölümden Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Ali Pala ise "Tıpta Yapay Zeka: Algoritmalardan Karar Mekanizmalarına" konusunda dinleyicilere bilgi verdi.
Etkinlikte konuşan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, bu tür etkinliklerin süreceğini belirtti.
Rektör Sarıbıyık, üniversitelerin sadece eğitim ve AR-GE faaliyetleriyle kalmayıp topluma da hizmet ettiğini ve bilimsel çalışmaların şeffaf bir şekilde paylaşılmasının önemli olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Yıldız ise SUBÜ'nün kanser tedavisi alanında geliştirdiği "Çok Işınlama Modlu Fotodinamik Terapi Lazer Sistemi" cihazıyla "Topluma Hizmet Ödülü" aldığını belirterek, bu teknolojinin kanser tedavisindeki önemine dikkat çekti.
Kemoterapinin yan etkilerini azaltan, kolay uygulanabilir ve ekonomik bir tedavi teknolojisi üzerine çalıştıklarını belirten Yıldız, lazer teknolojisinin geliştirilmesine odaklandıklarını ve başarılı bir şekilde çift kanallı kanser tedavi teknolojisi geliştirdiklerini söyledi.
Yıldız'ın açıklamalarına göre, geliştirdikleri teknoloji sayesinde akciğer kanserinin tamamen ortadan kaldırılabildiği belirli çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Bu başarılı teknolojinin insanlığa hizmet etmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Yıldız, bu hedef doğrultusunda iş dünyasıyla işbirliği yaparak ilerlediklerini aktardı.
Dr. Öğretim Üyesi Pala ise yapay zeka ve tıbbın birleşiminden bahsederek, yapay zekanın geniş veri tabanlarına dayalı olarak kararlar alabildiğini ve bu alanda yapılacak çalışmaların önemini vurguladı.
Etkinlik sonunda Rektör Sarıbıyık, katkılarından dolayı öğretim üyelerine teşekkür belgesi takdim etti.