Modoratör
Efsanevi Üye
Kanunlar anayasaya aykırı olur mu?
d-)Anayasanın 11. maddesine göre " Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz. "
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre hukuk devleti ilkesinin amacını ve koşulları nedir?
Anayasanın 2'nci maddesinde "hukuk devleti" ilkesi devletin temel niteliği olarak düzenlenmiş, bu ilke Anayasa Mahkemesinin yerleşik içtihatlarında "eylem ve işlemleri hukuka uygun, insan haklarına saygı gösteren, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek …
Kanunların anayasaya aykırı olmaması gerekir bunun denetimi nasıl gerçekleşir?
Kanunların anayasaya aykırı olmaması gerekir bunun denetimi nasıl gerçekleşir?
Anayasanın, yasama organının yaptığı yasaların anayasaya aykırı olamayacağı yönündeki emredici hükmüne rağmen, yasa koyucu, anayasaya aykırı işlem yapar ise; kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimini yapacak bir mekanizma oluşturulmuştur ki; buna Anayasa Mahkemesi, bu yargıya da anayasa yargısı denmiştir.
10 yıl yasağı nedir?
10 yıl yasağı nedir?
1982 Anayasasının 1961 Anayasasından ayrıldığı en önemli noktalardan biri, Anayasanın 152. maddesinin 4. fıkrasındaki "Anayasa Mahkemesinin işin esasına girerek verdiği red kararının Resmi Gazetede yayımlanmasından sonra on yıl geçmcdikçe aynı kanun hükmünün Anayasaya aykırılığı iddiasıyla tekrar başvuruda bulunulamaz" …
Hangisi hukuk devleti olmanın gereklerinden dir?
Hukuk devleti olmanın gereklerini maddeler halinde inceleyelim: Temel Hak Ve Özgürlüklerin Güvence Altına Alınması Kanun Önünde Eşitlik. İdarenin Hukuka Bağlılığı
Hukuk devleti ilkesinin koşulları nelerdir?
Hukuk devletinin özel gerekleri
- Temel hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı
- Kanunlar yargı denetimine tâbi olmalı
- Yasal yönetim ilkesi olmalı
- Hukuki belirlilik ilkesi olmalı
- İdarenin yargısal denetimi olmalı
- Mahkemeler bağımsız ve hakimler teminatlı olmalı
- Hukuki güvenlik ilkesi olmalı
- Eşitlik ilkesi olmalı
Yeni anayasanın ilk 5 maddesi nedir?
Yeni anayasanın ilk 5 maddesi nedir?
MADDE 5- Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette …
Bir kanunun anayasaya aykırı olması halinde ne yapılabilir?
Bir kanunun anayasaya aykırı olması halinde ne yapılabilir?
Bu yolda, bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerini Anayasa'ya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır.
Anayasaya uygunluğu denetimi hangi yollarla denetlenir?
Bu bağlamda iki yöntemden söz edilebilir; "siyasal denetim" (yani yasama ve yürütme organları tarafından yapılan denetim) ve "yargısal denetim" (yani yargı organı tarafından yapılan denetim).