- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 2.249
- Meslek
- Webmaster
Kanunların anayasaya uygunluğunu denetleyen en yüksek mahkeme nedir?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasa'ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
Kanunların anayasaya uygun olma zorunluluğu var mıdır?
Kanunların anayasaya uygun olma zorunluluğu var mıdır?
İlkin, ifade etmeliyiz ki, 1982 Anayasası döneminde 1961 Anayasası döneminde olduğu gibi kanunların şekil açısından İçtüzük düzenlemelerine uygun olma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kanunun şekil açısından içtüzüğe aykırı olmasından bahsedilemez.
A posteriori denetim ne demek?
A posteriori denetim ne demek?
3.1.2.2. A Posteriori Denetim Sonradan denetim ya da düzeltici denetim de denen a posteriori denetim, kanunun resmi gazetede yayımlanması sonrasında yapılan anayasaya uygunluk denetimidir.
Kanunların Anayasa ya uygunluğunun yargısal denetiminin hangi yollarla yapıldığını açıklayınız?
* Yasaların anayasaya uygunluğunun yargısal denetiminde, anayasaya aykırılık iddiaları anayasaya uygunluk denetimi yapacak olan organın önüne üç biçimde getirilebilir; "soyut norm denetimi", "somut norm denetimi" ve "bireysel başvuru". 2010 anayasa değişikliğiyle Türkiye'de bireysel başvuru yolu kabul edilmiştir.
Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi en fazla ne kadar süre erteleyebilir?
Anayasa Mahkemesi iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihi en fazla ne kadar süre erteleyebilir?
Gerekli gördüğü hallerde, Anayasa Mahkemesi, iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrı ca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın verildiği günden bağlıyarak altı ayı geçemez.
Kanunların Anayasaya uygunluğu nedir?
Kanunların Anayasaya uygunluğu nedir?
Anayasa göre (m. 148/1), "Anayasa Mahkemesi kanunların, kanun hük-' münde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.
1982 Anayasasına göre kanunların Anayasaya uygunluğunu şekil bakımından denetlenmesi hangi husus veya hususlarla sınırlıdır?
Anayasa yargısı sistemi, 1982 Anayasasında da yerini korumuştur. Kanunların şekil bakımından denetlenmesi, son oylamanın, öngörülen çoğunlukla yapılıp yapılmadığı; Anayasa değişikliklerinde ise, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır.
Hangi durumlarda Anayasa Mahkemesine başvurulur?
Hangi durumlarda Anayasa Mahkemesine başvurulur?
Hakları ihlal edilen kişiler, idari ve yargısal yollarının tamamını tükettikten sonra Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilirler. Yasama işlemler, düzenleyici idari işlemler, Anayasa Mahkemesi kararları ve Anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler aleyhine bireysel başvuru yapılamaz.
Anayasa Yargısı ilk kez hangi Anayasa ile Türk hukuk sistemine girmiştir?
Anayasa Yargısı ilk kez hangi Anayasa ile Türk hukuk sistemine girmiştir?
1982 Anayasası Dönemi 1982 Anayasası döneminde Anayasa Mahkemesine ilişkin ilk kanuni düzenleme, 10/11/1983 tarih ve 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile yapılmıştır.
1921 anayasasının özellikleri nelerdir?
A) 1921 Anayasası (Teşkilatı Esasiye)
- "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." İlkesi benimsenmiştir.
- "GÜÇLER BİRLİĞİ" ilkesi benimsenmiştir.
- Meclis hükumeti sistemi ile yasama, yürütme ve yargı gücü TBMM'nin elindedir.
- Hükümetin doğal başkanı aynı zamanda meclis başkanıdır.
- Hükümet meclisin denetimindedir.
Kanunların iptali için hangi mahkemeye dava açılır?
Kanunların iptali için hangi mahkemeye dava açılır?
1. İptal Davası Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nde doğrudan doğruya açılan davaya iptal davası denmektedir (Anayasa m.150).
Kanunların yargısal denetimi ilk kez hangi Anayasa ile öngörülmüştür?
Kanunların yargısal denetimi ilk kez hangi Anayasa ile öngörülmüştür?
Genel Olarak. 1982 Anayasası, Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen 148. maddesinin birinci fıkrasında, "Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler.