haberci
Meraklı Üye

Karabük'te 2 yıl önce salep orkidesi yetiştiriciliğine başlayan Gün çifti, bu yıl ekili 1500 fidanın meyvesi olarak yaklaşık 60 kilogram ürün elde etti.
Doğadan toplanması yasak olan endemik bitki türü olan salep orkidesi, Tarım ve Orman Bakanlığından özel izin alınarak Karabük'te ekimi gerçekleştirilen nadir bir bitkidir. Bu yılın verimli geçmesi, üreticileri sevindirdi ve umutlandırdı.
Kendi imkanlarıyla faturalı salep yumrularını temin eden Yavuz ve Fatma Gün çifti, üretime başlamadan önce Karabük Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden gerekli izinleri aldılar.
Karabük'e bağlı Kapullu Mahallesi'nde 2 yıl önce salep orkidesi yetiştiriciliğine başlayan Gün çifti için bu bitki, beklenmedik bir kazanç kapısı açtı. Bu yıl 1500 fidanı toprakla buluşturan çift, 60 kilogramlık ürün elde etmeyi başardı.
Gelecek dönemlerde üretim alanlarını genişletme hedefinde olan çift, salep yetiştiriciliğini genç girişimcilere de öneriyor.
"Salep Üretimi Kazançlı Bir Yol"
42 yaşındaki Yavuz Gün, yaklaşık 2 yıldır salep yetiştirdiğini belirtti. Salep üretiminin oldukça kazançlı bir iş olduğunu vurgulayan Gün, "Bu yıl güzel bir sezon geçirdik. 1500 fidan diktik ve hasat sonunda yaklaşık 60 kilogram yumru elde ettik. Seneye 9 bin fidan dikmeyi planlıyorum. Salep üretimini herkese tavsiye ederim. Bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım." dedi.
Gün, Karabük Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerinin kendilerine büyük destek sağladığını ve danışmanlık hizmeti verdiklerini belirterek, "İşlerimizde bize yardımcı oluyorlar. Sorun yaşadığımızda bize rehberlik ediyorlar. Şu anda 300 metrekarelik bir alanda üretim yapıyoruz ancak bunu 4-5 dekara genişletmeyi düşünüyoruz. Eşim, çocuklarım ve ben ailecek bu işi yürütüyoruz. Gençlere salep üretimini kesinlikle öneririm." şeklinde konuştu.
Yavuz Gün'ün eşi olan 34 yaşındaki Fatma Gün de salep üretiminin ailecek yapılabilen bir iş olduğunu vurguladı. Bu yıl ürünlerinin beklentilerinin üzerinde olduğunu belirten Fatma Gün, "Salep yetiştiriciliği yapmak isteyenlere cesaret veriyoruz. Biz bu işe hevesle başladık ve sonuçtan oldukça memnunuz. Bu iş gerçekten yapılabilir ve karlı bir yatırım." dedi.