Karabükün Yöresel Halk Oyunları

<
Puan 38
Çözümler 0
habercihaberci doğrulanmış üyedir.
Karabükün Bölgesel Oyunları
Karabükün Bölgesel folklor Oyunları
Karabükün Halk Oyunları
Karabük ilinde halk müziği oyunları çerçevesinde, tekrar en zengin folklora sahip iki ilçesi Safranbolu ve Yenice 'dir Safranbolu 'da halk oyunları ve müzik folklor çerçevesinde değerlendirebileceğimiz en önemli öğe Seymenler ve buna emrindeki teşkilatlardır
Seymenlik, efelik, yiğitlik, doğruluk, mertlik, çekicilik, yardımlaşma gibi ahlak ve ruh asaletini, kalp bütünlüğünü yaşatan bir topluluktur Memleketin en artist ve müzik oyunlarını bir araya topladıkları için müzik folklorünün en güzel, en hareketli ve canlı örneklerini bu topluluklarda bakmak mümkündür
Seymenler, en parlak gösterilerini düğünün, Perşembe günü kız evinin önünde yaparlardı Bunu "kız evini yasta koymamak gibi bir anlayışa bağlantı kurmak mümkündür Zira Perşembe günü erkek çocuk evinden gelen dünürcüler alayı, kızı alıp götürecekler, " kız evini kızsız, tuz kabını tuzsuz bırakıp gidecek lerdir Seymen topluluğu hakkında şunları söyleyebiliriz ırk ve halk oyunları hakkında davullu, zurnalı mehter derneklerinin düzenli olarak bir araya gelmesi ile oluşmuş topluluktur Seymen kuruluşu, son derece karakteristik bir nitelik gösterir Bir ziyafet alayı şeklinde yürüyüş haline göre, Seymen topluluğunun kuruluşu şöyledir
En önde Çubukçubaşı vardır Buna değnekçibaşı da denir İkinci sırada mehterler vardır Bunlar davulzurna takımıdır Üçüncü sırada, maniciler yani türkücü ve tekerlemeciler bulunur Dördüncü sırada Seymenbaşı vardır Beşinci sırada sayıları 20100 kişi arasında değişen Seymenler, Altıncı sırada ise kadın kılığına girmiş sayıları 120 aralarında bulunan etekliler yer almaktadır
Safranbolu 'da bazılarının türküler bölümünde yer aldığı, Aç Kapıyı, Beyleraman, Bozaklı Oyun, Sepetçioğlu(Safranbolu Varyantı), Genç Osman, Amani, Gınalı Keklik(Safranbolu Varyantı), Mızmız(Bayan) , Entarisi Ala Benziyor(Bayan), Yeşil Ipekli Bükene( Bayan), Kaşık Oyunu(Bayan), Irgalama, Selam(DavulKöçek), Sallama(DavulKöçek), Meydan Oyunu(DavulKöçek), Köçek Oyunu(DavulKöçek), Köroğlu, Kol Bastı, Hain Cevüz Dalları, Çifte Telli önemli halk oyunlarıdır
Nikah havaları aralarında da , Kabemin Dalları Bölük Bölüktür Eşim Dostum Yüklesinler Yükümü, Ağırlık Dibine Yerin Ettim, Entarisi Ala Benziyor, Kızıl Belden Gelir Bekmez Helosa, Güvey Dama Çıkmaz Hey, Ben Yarime Galealtında gavuştum, Gale Kapısından Girdim İçeri, Dünürşüler Bölük Bölük Hey, Düriyemin Güğümleri Kalaylı, Garalı Yazmam Benek Benek, Yeşil Ipekli Bükene, Oğlanda Kolunu Sallama Asıl Hamam Vaadınmı oyunları sayabiliriz
Karabük İlinin araştırmalardan anlaşılacağı üzere irk oyunları açısından varlıklı bir ilçesi de Yenice 'dir Yenice Ahali Oyunları, Köy Göçtü Oyunu, Arap Oyunu, Güvercin Takla ve Kaşık Oyunları şeklinde adlandırılmaktadır Bunlardan Arap oyunu üç kişi kadar oynanır Başlıca oyuncu iki kişidir Üçüncü kişi söylediği türkülerle oyunun biçim ve tarzını belirler Oyunculardan ikisi ceketlerini ters şekilde giyer, başlarına birer fes geçirerek yüzlerini siyaha boyarlar Üçüncü birey oyunu, söylediği şu türkü ile başlatır
Çalkala Arabım çalkala
Gıç gıça gelde ırgala
Arap da dereye apışmış
Kıçına da yavrusu yapışmış
alıntı *

<
Karabük ilindeki geleneksel halk oyunları ve müzikleri gerçekten zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Özellikle Safranbolu ve Yenice ilçeleri, bu folklorik mirası en iyi şekilde yansıtan bölgelerden biridir. Safranbolu'da, halk oyunları ve müzik folklorunu en iyi şekilde temsil eden unsurlardan biri Seymenler ve onların teşkilatlarıdır.

Seymenlik geleneği, efelik, yiğitlik, mertlik gibi erdemleri yaşatan ve topluluğun bir arada olmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Seymenler, genellikle düğünlerde en büyük gösterilerini sergilerler ve Perşembe günleri kız evlerinin önünde özel gösteriler yaparlardı. Bu geleneği, "kız evini yasta koymamak" olarak da yorumlamak mümkündür. Seymen topluluklarından müzik ve hareketli oyunların en güzel örneklerini görebilirsiniz.

Seymen topluluğu genellikle davul-zurna çalan mehterhane derneklerinin düzenli olarak bir araya gelmesiyle oluşan bir gruptur. Seymenlerin oluşturduğu gruplar, genellikle belirli bir düzene sahiptir. Önde Çubukçubaşı, ardından mehterler, türkücüler, Seymenbaşı, Seymenler ve etekliler gibi farklı pozisyonlarda görev alan üyeler bulunmaktadır.

Safranbolu'nun halk oyunları arasında Aç Kapıyı, Beyleraman, Bozaklı Oyun, Sepetçioğlu(Safranbolu Varyantı), Genç Osman, Amani, Gınalı Keklik(Safranbolu Varyantı), Mızmız(Bayan), Entarisi Ala Benziyor(Bayan), Yeşil Ipekli Bükene(Bayan), Kaşık Oyunu(Bayan), Irgalama, Selam(DavulKöçek), Sallama(DavulKöçek), Meydan Oyunu(DavulKöçek), Köçek Oyunu(DavulKöçek), Köroğlu, Kol Bastı, Hain Cevüz Dalları, Çifte Telli gibi önemli oyunlar bulunmaktadır.

Nikah havaları arasında ise Kabemin Dalları Bölük Bölüktür, Eşim Dostum Yüklesinler Yükümü, Ağırlık Dibine Yerin Ettim, Entarisi Ala Benziyor, Kızıl Belden Gelir Bekmez Helosa, Güvey Dama Çıkmaz Hey, Ben Yarime Galealtında gavuştum, Gale Kapısından Girdim İçeri, Dünürcüler Bölük Bölük Hey, Düriyemin Güğümleri Kalaylı, Garalı Yazmam Benek Benek, Yeşil Ipekli Bükene, Oğlanda Kolunu Sallama, Asıl Hamam Vaadınmı gibi oyunlar da yer almaktadır.

Araştırmalar, Karabük ilinin Yenice ilçesinin de zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu göstermektedir. Yenice'de Ahali Oyunları, Köy Göçtü Oyunu, Arap Oyunu, Güvercin Takla ve Kaşık Oyunları gibi geleneksel halk oyunları ön plana çıkmaktadır. Özellikle Arap Oyunu, üç kişi arasında oynanan ve türkülerle şekillenen önemli bir oyundur. Oyuncuların giyimi ve performansı da oyunun özgün atmosferini yansıtmaktadır.

Erzincanın Yöresel Kıyafetleri

Bartının Yöresel Halk Oyunları

Geri