- Katılım
- 27 Aralık 2022
- Mesajlar
- 342.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1.011
- Puan
- 113
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 1.765
- Meslek
- Webmaster
Karadenizliler nasıl çay demler?
Karadeniz Usulü Çay Tarifi (En Güzel Demleme Şekli) Nasıl Yapılır?
Erzurumlular çayı nasıl demler?
"Haşlama (ya da aşlama)" diye bir çay demleme şekli daha vardır. Demli çay, sıcak sudan önce biterse, demin bulunduğu demliğin üzerine sıcak su eklenerek "aş(ı)lama" yapılır. Bir esnafın yanında otururken, çay istendiğinde, tepside ve bardakların ağızları altta olacak şekilde ters konmuş olarak getirilir.
Karadenizde çay nasıl içilir?
Türkiye'de içecek denince ÇAY; ÇAY denince Karadeniz!
- Öncelikle, temiz ve içimi yumuşak bir su tercih ediliyor.
- Kuru bir yerde saklanmış, yaprak çaylar kullanılıyor.
- Altta su kaynarken, üstteki demlik de yavaş yavaş ısıtılıyor.
Karadenizliler çayı nasıl içer?
Demleme sırasında su, yüksek bir mesafeden hava ile temas edecek şekilde ve demliğe hep aynı, tek bir noktadan bırakılıyor. Demlik çaydanlığa oturtuluyor ve 15dk. kısık ateşte demlendiriliyor. Taze çay gibisi yok! Bu yüzden, Karadenizliler bu çayın 30 dk içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Çay sıcak suyla mı demlenir soğuk suyla mı?
Çay tam oturmadan sıcak su semaverinin üzerinde en az yarım saat bekleyerek demliyoruz" diye anlattı. Yener Temelli, soğuk suyla demlenen çayın ömrünün daha uzun olduğunu ifade edek, "Soğuk suyla demlenen çay daha lezzetli oluyor.
Rizeliler çayı nasıl demlenir?
Suyu kaynatıp, üst demliği sıcak su döküyoruz. Sonrasında suyun üzerine ölçeğe göre yeterince çay ilave ederiz. 20 dakika boyunca bu çayı demlenmeye bırakmalıyız, acele etmemeliyiz. Çayı açmak acelecilik olur. Çayın suyla birleşmesi için beklemek gerekiyor, ardından dem alma süresi de var." dedi.