Modoratör
Yeni Üye
Kardiyoversiyon hangi ritimde yapılır?
Kardiyoversiyon düzenli taşikardilerin ve atriyal fibrilasyonun tedavisinde uygulanır. Kardiyoversiyonda elektrik akımı hastanın QRS'i (R dalgası) ile senkron (aynı anda) verilir.
Medikal kardiyoversiyon nedir?
Medikal kardiyoversiyon nedir?
Kardiyoversiyon AF'lu hastaların farmakolojik veya elektriksel yöntemlerle sinüs ritmine döndürülmesidir. AF sırasında senkop, hipotansiyon, akut kalp yetersizliği veya iskemik göğüs ağrısının ortaya çıkması acil kardiyoversiyonu gerektirebilir. Bu durumlar dışında kardiyoversiyon elektif şartlarda uygulanır.
Elektif kardiyoversiyon nedir?
Elektif kardiyoversiyon nedir?
Çoğu elektif kardiyoversiyon, kalbin üst odacıklarında (kulakçık) bir ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyonu tedavi etmek için yapılır. Atriyal fibrilasyon genellikle yaşamı tehdit etmez, ancak kalbin daha az kan pompalamasına ve düzensiz veya hızlı kalp atışına neden olabilir.
Kardiyoversiyon ve defibrilasyon nedir?
Kardiyoversiyon senkronize yapılır. Non senkronize defibrilasyon kardiyak döngünün herhangi bir yerinde elektik akım uygularken, kardiyoversiyon ise büyük R dalgaları ya da QRS kompleksine senkronize elektrik akım uygular. Şok sonrası 5sn VF/VT olmaması defibrilasyon olarak adlandırılır.
Hangi ritim Şoklanmaz?
Hangi ritim Şoklanmaz?
Ventriküler fibrilasyon ve nabızsız ventriküler taşikardi şoklanabilir bir ritim iken, asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite şoklanamaz bir ritimdir.
Hasta ne zaman Defibrile edilir?
Hasta ne zaman Defibrile edilir?
Defibrilatör, hayatı tehlikeye atabilecek kardiyak (kalple ilgili) ritim bozukluklarında, ventriküler (kalp karıncıklarındaki) fibrilasyonda (V-fib) ve kalp atımı alınamayan ventriküler taşikardi (V-tach) durumunda kullanılır.
Defibrilasyon uygulaması nasıl yapılır?
Defibrilasyon
- Defibrilasyon, Nabızsız Ventrikül Taşikardisi ve Ventrikül Fibrilasyonu olgularının en önemli tedavi yöntemidir.
- Yöntem 1:
- Anteriör paddle/kaşık Sağ midclavicular hatta 2-3 interkostal aralık üzerine yerleştirilir.
- Apex paddle/kaşık, Sol midaxiller hat 4-5 interkostal aralık üzerine yerleştirilir.
Kalp pili olan hastada defibrilasyon yapılır mı?
Kalp pili olan hastada defibrilasyon yapılır mı?
Özel Durumlarda Defibrilasyon Kalp Pili Olan Hastalarda Defibrilasyon Ancak, kişinin kuru bir zemine taşınması hiç bir zaman bir dakikayı geçmemelidir. Islak zeminde defibrilasyon yapmak kurtarıcı kişi için tehlikeli olabilir. Defibrilasyon yapılan kişinin göğsünün ıslak olması defibrilasyonun etkisini azaltabilir.